Jak vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky
Jak vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky | recept na domácí vanilkovou zmrzlinu připravenou bez zmrzlinovače. Vanilková zmrzlina patří mezi nejoblíbenější druhy zmrzliny. Jednak skvěle chutná samotná, ale také se dá výborně kombinovat s čerstvými jahodami, lesními plody či jiným čerstvým či mraženým ovocem. Hodí se také k přípravě pohárů, k dozdobení jablečného závinu, palačinek a dalších dezertů. V následujícím článku naleznete návod, jak si vyrobit domácí vanilkovou zmrzlinu z pravé vanilky. Není k tomu potřeba zmrzlinovač.
Co je potřeba
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 BIO vanilkový cukr
- špetka soli
- mísa naplněná ledem
Krok 1
Do žáruvzdorné mísy rozklepneme celá vejce, přidáme žloutky, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně překrojíme, tupou stranou nože z něj seškrábneme semínka a následně semínka i vydlabaný lusk vložíme do mísy.
Krok 2
Směs vaříme na mírném ohni ve vodní lázni přibližně 10 minut. Vejce často mícháme, aby nezačala hrudkovatět.
Poté hrnec odstavíme a mísu s vejci umístíme do mísy naplněné ledem. Z tekutiny vyndáme vanilkový lusk a necháme ji v ledové lázni zchladnout.
Krok 3
V jiné misce mezitím ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuha.
Mísu s vaječnou směsí vyjmeme z ledové lázně a vmícháme do ní 1/3 vyšlehané smetany. Posléze přidáme i zbytek šlehačky, vše promícháme a nalijeme do vhodného kelímku či uzavíratelné misky.
Krok 4
Povrch zmrzliny překryjeme potravinářskou fólií, kelímek či misku uzavřeme víčkem a směs umístíme na 4-6 hodin do mrazáku.
Poté už si můžeme pochutnat na domácí vanilkové zmrzlině. Určitě ji vyzkoušejte s borůvkovým, dýňovým či jablečným koláčem nebo jen s trochou jahod či lesních plodů.
Vanilkový lusk lze nahradit vanilkovým extraktem či pastou.
Pokud by se Vám i přes časté míchání utvořily ve vaječné směsi hrudky, stačí ji rozmixovat ponorným mixérem, jakmile vyjmete vanilkový lusk.