Jak připravit čokoládovo-kávový dezert s agarem
Jak připravit čokoládovo-kávový dezert s agarem | recept na čokoládové želé. Lahodné čokoládové želé s kávovou příchutí bude chutnat dětem i dospělým. Dezert připravíte velmi snadno a může být i v odlehčené verzi. Stačí zaměnit smetanu ke šlehání za mléko a cukr nahradit třeba práškovou stevií. Recept je vhodný i pro vegetariány, želírovací látka agar-agar není živočišného původu, tak jako želatina. Agar se vyrábí z mořských řas a musí se krátce povařit, jinak neztuhne.
Co je potřeba
- 6 g agaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 160 ml vody
- 6 lžiček krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- ořechy na ozdobu
- volitelně šlehačka na ozdobu
Krok 1
Do hrnce vlijte odměřené množství studené vody a rozmíchejte agar. Nechte asi 20 minut stát. Pak přidejte cukr a zahřejte k bodu varu. Od této chvíle roztok vařte 2–3 minuty. Pak ihned odstavte.
Krok 2
Smetanu ke šlehání nebo mléko vyšlehejte s práškovým kakaem a rozpustnou kávou. Ohřejte ji, ale nesmíte ji vařit. Těsně před začátkem varu ji sejměte z plotýnky.
Krok 3
Do horké smetany za stálého šlehání vlijte ještě teplou směs agar-agaru a cukru. Několik minut šlehejte, aby se vše důkladně spojilo. Rozdělte hmotu do pohárů a nechte vychladnout. Po ztuhnutí posypte nasucho praženými lískovými ořechy a můžete servírovat.