Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou
Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka podtrnka a Čirůvka májovka. A právě tyto houby se hodí na jídlo, které si můžete podle našeho receptu uvařit. Připomínám pro jistotu – houby sbírejte jen tehdy, jestliže je bezpečně poznáte. A pro ty, kteří si nejsou jistí, mám dobrou zprávu. Pokrm se dá připravit i z jiných pevnějších druhů, např. klouzků, holubinek a žampionů.
Využijte náš atlas hub:
Co je potřeba
- 1 sáček těstovin (fleky 500 g)
- 300 g čerstvých hub
- 150 g anglické slaniny
- 3 vejce
- 100 g tvrdého sýra
- 1 cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- petrželová nať
- sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo)
Krok 1
Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Kostičky cibule osmahněte na malém množství tuku a přidejte pokrájené houby. Zakryjte poklicí, z hub se uvolní voda, pak poklici sejměte a vodu nechte odpařit.
Krok 2
Prorostlou anglickou slaninu nakrájejte na drobné kousky a vložte do studené pánve. Pomalu zahřívejte, aby se vypražil tuk. Opraženou slaninu i s tukem vmíchejte k dušeným houbám na cibulce. Směs osolte, okořeňte mletým pepřem a petrželovou natí.
Krok 3
Zapékací nádobu nebo pekáček potřete tukem. Rozložte do něj polovinu těstovin uvařených podle návodu na obalu. Na vrstvu těstovin rozetřete připravenou houbovou směs. Přikryjte druhou polovinou těstovin.
Krok 4
Rozšlehejte 3 vejce a rovnoměrně jimi zalejte obsah pekáčku. Závěrem celý povrch posypte vrstvou strouhaného sýra. Stačí obyčejný Eidam.
Krok 5
Zapékejte v troubě při 200 °C asi po dobu 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Podávejte se zeleninovým salátem.