Jak upéct roládu s rebarborou
Typickou rostlinou venkovských zahrádek je Reveň kadeřavá, známější jako rebarbora. Rebarbora se pěstuje nejen jako okrasná rostlina, ale i pro chutné listové řapíky. Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, typickou chuť jí dodává kyselina jablečná. Listy obsahují jedovaté látky a ke konzumaci se nehodí. Rebarbora se musí vždy tepelně upravit, doporučuje se podávat s tvarohem nebo mlékem. Nevhodná je pro těhotné ženy, nemocné s ledvinami, dnou a žaludkem.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 50 g hrubé mouky
- 4 vejce
Náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g cukru
- lžička mleté skořice
- kůra z poloviny citronu
Krok 1
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Promíchejte s cukrem, skořicí a strouhanou citronovou kůrou. Přeložte do nádoby s poklicí a bez přidání vody reveň duste. Z rozvařené reveně nechte odpařit vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Podle potřeby případně doslaďte a dochuťte.
Krok 2
Do nádoby se širším dnem dejte rozpustit máslo a do něj pak vsypte odvážené množství mouky. Lehce ji osmahněte, přidejte cukr a mléko a za stálého míchání uvařte hustou krupicovou kaši. Uvařenou nechte vychladnout.
Krok 3
Do studené kaše vmíchejte 4 žloutky a nakonec pevný sníh ze 4 bílků. Těsto rozetřete pomocí stěrky na vymazaný a vysypaný plech, popř. plech vyložený papírem na pečení. Pečte několik minut při 190 °C.
Krok 4
Upečenou horkou roládu ihned potřete rebarborovým rozvarem a pevně ji sviňte. Krájejte po vychladnutí na plátky. Roládu před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Krok 5
Krupicová kaše musí být opravdu velmi hustá, jinak se roláda nepodaří.