Jak upéct drobenkový makový koláč
Makový koláč z drobenky je z kategorie receptů pro začátečníky. Zvládne jej upéct naprosto každý, včetně starších dětí. Mezi dvěma vrstvami křupavé drobenky je náplň, kterou můžete obměňovat podle momentální chuti. Nemusí to být jen mák, dobře chutná i náplň z mletých ořechů, tvarohu či pudinku. Do tvarohu se mohou vmíchat rozinky, kousky ovoce, pudinková náplň hezky vypadá střídá-li se vanilkový s kakaovým a jistě přijdete na mnohá jiná vylepšení. Základ – drobenka je vždy stejná pro každý druh náplně.
Co je potřeba
Drobenka:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 balení kypřicího prášku na pečení
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 250 g mléka
- citronová kůra z poloviny citronu
- vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- 1/2 lžičky mleté skořice
- několik lžic tuzemáku
Krok 1
Polohrubou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidejte celé vejce a změklé máslo. Vypracujte drobenku a dejte na chvilku do chladu odpočinout.
Krok 2
Mletý mák okořeňte citronovou kůrou a skořicí. Zalijte mlékem a za stálého míchání svařte na hustější hmotu. Oslaďte podle chuti, přidejte vanilkový cukr a několik lžic tuzemáku. Nechte náplň vychladnout. Doporučuji náplň připravit předem.
Krok 3
Vymazanou dortovou formu vysypte moukou a nasypte do ní polovinu drobenky. Na ni rozetřete studenou makovou náplň a tu pokryjte druhou polovinou drobenky. Nijak ji nestlačujte. Během pečení se vrstvy samy spojí.
Krok 4
Koláč pečte při 190 °C do zezlátnutí horní vrstvy. Po částečném vychladnutí odstraňte boční část dortové formy a krájejte na porce.