Jak zapéct fazole se zeleninou v hořčičné omáčce s koprem
Jednoduchý letní recept na zeleninový pekáček přijde vhod ve dnech, kdy se nechcete zabývat žádným složitým a časově náročným vařením. Kombinací různých druhů zeleniny a sýra rychle připravíte lehký oběd. Zeleninu stačí doplnit jen pečivem. Zapečená zelenina přijde k chuti i při grilování jako doplněk k masu.
Co je potřeba
- 2 lilky
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 2 batáty
- 200 g vařených fazolí
- 4 stroužky česneku
- 200 ml smetany
- 2 lžíce dijonské hořčice
- hrst nasekaného kopru
- sůl
- strouhaný tvrdý sýr
- olivový olej
Krok 1
Fazole nechte namočené přes noc ve vodě. Druhý den vodu slijte a v nové vodě je uvařte doměkka. Fazole se vaří bez soli, sůl se přidává až nakonec, kdy jsou fazole téměř měkké. Chcete-li si usnadnit práci, využijte konzervované fazole. Ostatní zeleninu očistěte a pokrájejte na stejně velké kousky.
Krok 2
Na zálivku budete potřebovat hustou smetanu, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, sůl a nasekaný kopr. Vše prošlehejte dohromady a případně dochuťte. Pokud máte rádi výraznější chutě, zvyšte množství česneku, popř. přidejte špetku chilli nebo pepře.
Krok 3
Zapékací nádobu potřete olivovým olejem. Kousky zeleniny promíchejte s připravenou omáčkou a rozložte ji stejnoměrně do pekáčku.
Krok 4
Povrch hustě posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě. Teplotu nastavte na 220 °C. Zapékejte asi 20 minut. Doba je orientační, zelenina nesmí být příliš měkká, musí zůstat pevná. Ze sýrů se velmi dobře osvědčila mozzarella.