Jak připravit nepečený makový dort z piškotů
Jak připravit nepečený makový dort z piškotů | recept na lahodný nepečený piškotový moučník. Nepečené moučníky jsou oblíbené nejen pro skvělou chuť, ale i pro snadnou přípravu nevyžadující žádné zvláštní kuchařské dovednosti. Nejrozšířenější a nejčastěji zhotovované jsou moučníky z piškotů, ovoce a smetany nebo tvarohu. V následujícím receptu se piškotové vrstvy spojují nádivkou ze syrového mletého máku. Chutná to výborně, milovníci máku jsou nadšeni a i ti, kteří mák v oblibě nemají, většinou neodolají. Chybí-li vám odvaha vyzkoušet moučník z takového množství máku, můžete libovolně upravit jeho poměr ve prospěch ořechů.
Co je potřeba
- 200 g kulatých dětských piškotů
- 250 g mletého máku
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 ml tuzemáku (rumu)
- 200 g moučkového cukru
- kůra z poloviny citronu
- 200 g mascarpone
- meruňkový džem
Krok 1
Utřete mascarpone s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a tuzemákem. Přidejte mletý mák a ořechy a spojte vše dohromady. Podle potřeby a chuti můžete přidat cukr nebo mascarpone.
Krok 2
Kulatou dortovou formu (můžete použít plechovku od sušenek) vyložte mikrotenem a na dno vyskládejte kulaté piškoty rovnou stranou dolů. Na piškoty rozetřete část připravené makové nádivky.
Krok 3
Piškoty a mák střídejte až do vypotřebování surovin. Poslední vrstvu v dortové formě tvoří piškoty, které vmáčkněte do nádivky vypouklou stranou (rovná strana bude nahoře). Přehrňte mikroten přes dort a celý ho rukama nebo malým válečkem po celém povrchu stlačte, aby v dortu nebyly žádné mezery. Nechte v chladu ztuhnout a rozležet do druhého dne.
Krok 4
Druhý den dort vyklopte, povrch potřete meruňkovým nebo jiným výrazným džemem a ozdobte podle fantazie.
Piškoty doporučuji navlhčit ovocnou šťávou nebo ředěným tuzemákem, bez toho zůstanou tvrdší než jsou ve smetanové klasice.