Jak upéct tvarohové řezy s jahodami
Za několik týdnů se začnou objevovat první české jahody. Není snad nikdo, kdo by si na nich nepochutnal. Nejlepší jsou jen tak, čerstvě utržené, ale i bublanina nebo jahodové knedlíky mají něco do sebe. Ještě před tím, než sezona jahod začne, zkouším moučníky s tímto ovocem. Dovozové jahody sice nejsou tak voňavé jako tuzemské, ale i tak se tyto řezy povedly. Jsou bez mouky, takže radost z nich budou mít všichni s bezlepkovou dietou. Recept pochází z mojí sbírky (autor neznámý), po ochutnání si myslím, že stejně dobře budou chutnat s malinami, borůvkami či ostružinami až přijde jejich čas.
Co je potřeba
- 200 g tvrdého tvarohu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g rozinek
- 100 g másla
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- smetana ke šlehání
- jahody
Krok 1
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky odložte prozatím stranou, později z nich ušleháte sníh. V misce utřete změklé máslo se žloutky a krupicovým cukrem do pěny.
Krok 2
Do směsi pak zapracujte velmi jemně mleté mandle (mandlovou mouku) a co nejjemněji nastrouhaný tvrdý tvaroh. Rozinky předem namočte, nebo v časové tísni spařte horkou vodou. Přidejte je k těstu.
Krok 3
Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a vpravte ho do hmoty v misce. Těsto pak pomocí stěrky rozetřete na plech potřený tukem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 190 °C asi 15–20 minut. Čas je nutno brát jako orientační, záleží na vašem spotřebiči.
Krok 4
Upečený moučník nechte dobře vychladnout. Nechte ho odpočívat několik hodin, teplé těsto je velmi křehké a lámavé. Se studeným těstem se manipuluje lépe, přesto musíte krájet a přenášet jednotlivé kousky velmi opatrně. Moučník ozdobte ušlehanou neslazenou smetanou a čerstvými jahodami. Aby smetana déle vydržela, je možné použít na zpevnění želatinový ztužovač zastudena.