Jak upéct pizzu s česnekem a špenátem
Jak upéct pizzu s česnekem a špenátem | recept na domácí pizzu. Pizza s česnekem a špenátem představuje jednoduchý a chutný způsob, jak zpracovat čerstvý špenát, který získáte třeba při jednocení rostlin. Případně si zakupte baby špenát v obchodě. Tato bezmasá varianta pizzy výborně chutná teplá i studená a skvěle se hodí na piknik i na cesty.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1 balíček instantního droždí
- 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky (může být i celozrnná)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření těsta
- 1 lžička soli
- 1 lžička třtinového cukru
- 3/4 hrnku vlažné vody
- sušená bazalka či oregano
Na obložení pizzy budeme potřebovat:
- 1/2 konzervy krájených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 3/4 hrnku strouhaného sýra (např. mozzarella a parmezán)
- 2 hrnky čerstvého baby špenátu
- sůl, pepř, čerstvou bazalku či oregano
- případně cibule a chilli paprička
Krok 1
Nejdříve vypracujeme těsto na pizzu. V míse smícháme instantní droždí s třtinovým cukrem, vlažnou vodou a olivovým olejem. Vše důkladně rozmícháme, poté přisypeme hladkou špaldovou mouku, sůl a sušenou bazalku či oregano dle chuti.
Krok 2
Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut. Následně jej ještě jednou rukama propracujeme na pomoučeném válu.
Z těsta vyválíme nebo rukama vytvarujeme 1 velký nebo 2 menší kruhy (případně těsto rozválíme na obdélníkový plech).
Krok 3
Korpus přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujeme na něm trochu vyšší okraje a těsto nakonec potřeme lžící olivového oleje.
Posléze na korpus rozetřeme konzervovaná rajčata smíchaná s prolisovanými stroužky česneku a trochou soli a pepře, pizzu poklademe omytým a osušeným listovým špenátem a posypeme ji strouhaným sýrem, čerstvými bylinkami a případně i na kolečka pokrájenou cibulí a chilli papričkou.
Krok 4
Pizzu vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 220 °C a pečeme ji asi 12–15 minut, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.
Omáčku z konzervovaných rajčat lze nahradit zakysanou smetanou.