Jak upéct brownies z lilku
Jak upéct brownies z lilku | recept na vláčné brownies. Je mnoho surovin, včetně luštěnin a zeleniny, z nichž lze připravit zdravější variantu vláčného moučníku zvaného brownies. V následujícím článku naleznete návod, jak upéct brownies z lilku. Tato zelenina je velmi zdravá, avšak někteří lidé ji příliš „nemusejí“. I pro ně je určen tento recept, neboť chuť lilku v dezertu téměř nepoznáte.
Co je potřeba
- 1 středně velký lilek
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 60 g másla či kokosového oleje
- 3 vejce
- 60 g třtinového cukru nebo datlového sirupu
- 1 BIO vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- asi 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Krok 1
Lilek oloupeme, odstraníme z něj vnitřní část se semínky a poté jej nakrájíme na větší kousky. Kousky lilku nasypeme do hrnce, zalijeme jej vodou a vše přivedeme k varu. Následně lilek vaříme asi 20 minut na mírném ohni do měkka.
Krok 2
Mezitím rozehřejeme čokoládu a máslo na mírném ohni ve vodní lázni.
Krok 3
Scezený uvařený lilek rozmixujeme dohladka a posléze jej smícháme s rozehřátou čokoládovou směsí. Poté do směsi vmícháme vejce, třtinový cukr, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
Krok 4
Těsto důkladně promícháme a vlijeme jej do formy vyložené pečicím papírem. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a brownies pečeme asi 30 minut. Po této době vyzkoušíme pomocí špejle, jestli je moučník dostatečně upečený. V případě potřeby jej do trouby ještě na 5 minut vrátíme.
Krok 5
Před podáváním necháme brownies zchladnout. Lilkové brownies podáváme samotné, případně s vanilkovou zmrzlinou či ovocem.
Do těsta je možné přidat čerstvé nebo mražené ovoce (skvěle se hodí třeba maliny či jahody), ořechy, kokos a jiné oblíbené ingredience.