Jak připravit čokoládové krokety
Jak připravit čokoládové krokety | recept na čokoládové jednohubky. Čokoládové krokety sice nepatří mezi nejzdravější a nejlehčí dezerty, zkuste si je však připravit o trochu zdravěji podle následujícího receptu. Čokoládové krokety můžete konzumovat teplé, v létě je pak možné nechat je vychladnout a podávat je se zmrzlinou.
Co je potřeba
Co je potřeba na čokoládovou náplň:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 120 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké špaldové mouky
Na obalení kroket budeme potřebovat:
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 2 rozšlehaná vejce
- asi 2 hrnky kukuřičné strouhanky
- rostlinný olej na smažení
- ovoce nebo jiné libovolné ingredience k podávání
Krok 1
Do žáruvzdorné mísy nalámeme čokoládu a přidáme nakrájené máslo, vše rozpustíme na mírném ohni ve vodní lázni. Následně do čokoládové hmoty přisypeme třtinový cukr a zapracujeme do ní vejce jedno po druhém. Nakonec do náplně vmícháme špaldovou mouku a dáme ji ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Krok 2
Pomocí cukrářského sáčku tvoříme z čokoládové hmoty asi 5 cm dlouhé proužky. Proužky tvoříme na tácu či plechu vyloženém pečicím papírem. Hotovo čokoládové proužky vložíme alespoň na 2 hodiny do mrazáku.
Krok 3
Proužky posléze obalujeme nejprve ve špaldové mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec v kukuřičné strouhance. Je vhodné postup opakovat, aby čokoláda při smažení nevytekla. Krokety, jež nebudeme hned smažit, vložíme opět na tácu vyloženém pečicím papírem do lednice.
Krok 4
V hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej a postupně na něm smažíme čokoládové krokety ze všech stran dozlatova. Je třeba smažit na vysoký plamen.
Usmažené krokety položíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který vsákne přebytečný tuk.
Krok 5
Čokoládové krokety podáváme samotné, s ovocem či zmrzlinou, případně třeba s vanilkovou či malinovou omáčkou. Dezert můžete dozdobit lístky čerstvé máty či meduňky.
Do čokoládové náplně můžete přidat ovoce (např. maliny či jahody), ořechy, strouhaný kokos, apod. Strouhaný kokos či mleté ořechy se hodí i do směsi na obalování.
Pokud doma nemáte kukuřičnou strouhanku, stejně dobře Vám poslouží i rozdrcené kukuřičné lupínky.
Neusmažené krokety lze skladovat 2 dny v lednici, případně delší dobu v mrazáku (asi hodinu před smažením je pak z mrazáku vyndáme).