Jak uvařit domažlické vepřové ragú
Domažlické vepřové ragú je tak trochu jiná varianta hospodského guláše. U nás je docela oblíbené a občas si ho s rýží dáme. Recept je originál, podle kterého se v restauracích připravoval. Nemusíte ho dodržovat „do posledního gramu“, recept si upravte podle sebe, nic nezkazíte. Zakysaná smetana se dá nahradit sladkou. V původním receptu není druh přesně definován. Pokrm je velmi jednoduchý, poměrně rychle hotový, a proto ho doporučuji.
Co je potřeba
- 750 g vepřové plece
- 100 g cibule
- 1 vejce
- 80 g sterilovaných okurek
- 100 g sterilovaného hrášku
- 15 g mleté sladké papriky
- 800 ml vody nebo vývaru
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g hladké mouky
- 20 g soli
- 120 g sádla
Krok 1
Na sádle osmahněte pokrájenou cibuli do světle růžové barvy. Přidejte kostky z vepřové plece a opečte ze všech stran. Jakmile maso zbělá, zasypte ho sladkou paprikou, solí a chvilku míchejte. Pak podlijte částí vývaru a duste doměkka. Podle potřeby přidávejte vývar a občas promíchejte.
Krok 2
Měkké maso posypte moukou, promíchejte a zalijte zbylým vývarem. Nechte mouku provařit a odstavte.
Krok 3
Ragú nechte několik minut zchladnout a teprve pak vmíchejte zakysanou smetanu z kelímku. Smetana se nesmí přidávat do vařící tekutiny, srazila by se. Sražení lze předejít. Vmíchejte lžičku hladké mouky do smetany a tu teprve potom přidejte do omáčky.
Krok 4
Každou porci ragú na talíři posypeme směsí vařeného vejce natvrdo, hrášku a sterilované okurky. Jako příloha se nejvíce hodí rýže, avšak doporučované jsou i brambory a noky.