Jak na rebarborový cheesecake
Sezóna rebarbory se již blíží, seznamte se tedy včas s možnostmi, jak tuto zeleninu dále využít. Pokud jste ještě nezkoušeli připravit z rebarbory cheesecake, určitě to brzy napravte. Rebarborový cheesecake vyniká příjemnou nakyslou a svěží chutí. Navíc je vhodné rebarboru kombinovat s ingrediencemi, jež obsahují vápník (v tomto případě s tvarohem), neboť rebarbora na sebe vápník váže a tělo jej pak nemůže využívat.
Co je potřeba
Na korpus budeme potřebovat:
- 200 g špaldových nebo jiných zdravějších sušenek
- 100 g změklého másla
- špetka soli
Na krém budeme potřebovat:
- 200 g očištěné rebarbory
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 měkké tvarohy v kostce
- 1 BIO vanilkový cukr
Krok 1
Nejprve připravíme následujícím způsobem korpus: Sušenky rozmixujeme, posléze přidáme změklé máslo a špetku soli a vše důkladně promícháme. Hmotu vmačkáme na dno dortové formy a vytvoříme vyšší okraje. Nakonec korpus vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme jej asi 10 minut.
Krok 2
Mezitím nakrájíme rebarboru na malé kousky a podusíme ji v hrnci spolu s třtinovým cukrem doměkka. V případě potřeby podlijeme rebarboru trochou vody. Rebarborovou náplň následně necháme mírně zchladnout.
Krok 3
Do mísy s rebarborou rozklepneme vejce, přidáme tvaroh a vanilkový cukr. Vše ušleháme pomocí elektrického šlehače a krém poté rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus.
Cheesecake vrátíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej ještě asi 30–40 minut.
Krok 4
Před krájením necháme rebarborový cheesecake zcela vychladnout (nejlépe pak ještě ztuhnout v lednici). Servírujeme jej samotný, případně s ovocem (např. jahodami) nebo třeba s vanilkovou zmrzlinou.
Můžete použít i mraženou rebarboru z minulé sezóny.
Do rebarborového krému se skvěle hodí také mletá skořice.