Jak upéct domácí sekanou na plechu | recept
Jak upéct domácí sekanou na plechu | recept na výbornou a jednoduchou sekanou. Upéct domácí sekanou je velmi jednoduché a zvládne to každý. Naše domácí sekaná z tohoto receptu je ještě snadnější, nemusíte tvarovat „bochník“, stačí hmotu jen rozetřít na plech a hotovou sekanou nakrájet na kostky či plátky podle libosti. Uvedený základní předpis můžete vylepšit kousky slaniny vmíchanými do masa, kořením podle fantazie i třeba naloženými houbami.
Co je potřeba
- 1000 g směsi hovězího a vepřového mletého masa
- 1 cibule
- 2 barevné papriky
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- lžička sladké papriky
- sůl
- strouhanka
- trochu mléka
- rajčata
- 100 g strouhaného sýra
Krok 1
V misce důkladně promíchejte mleté maso s malými kousky nakrájených paprik a cibule, prolisovaným česnekem a vejci. Směs okořeňte mletou sladkou paprikou, pepřem a osolte. Zahustěte strouhankou zvlhčenou mlékem.
Krok 2
Vypracovanou hmotu rovnoměrně rozetřete na plech s vyšším okrajem. Plech nemusíte ničím vymazávat, mleté maso obsahuje dost tuku. Dejte na 30 minut zapéct do trouby, kterou jste předem vyhřáli na 180 °C.
Krok 3
Po třiceti minutách povrch sekané pokryjte plátky rajčat a posypte strouhaným sýrem. Sýr volte podle chuti, hodí se výraznější druhy, mohou být i kořeněné (na snímku gouda s rajčaty a bazalkou). Poté sekanou asi 20 minut dopékejte. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo studenou s chlebem.