Jak uvařit smažené ovocné "knedlíky"
Jak uvařit smažené ovocné "knedlíky" | recept na domácí ovocné koblihy. Další recept ze sbírky, který jsem vyzkoušela. Skutečně je (na hodně starém novinovém výstřižku) uveden pod názvem Knedlíky smažené. Já pro jistotu dávám slovo knedlíky do uvozovek, protože s knedlíky, tak jak si je představuji, mají společnou jen ovocnou náplň. Připomínají mně ze všeho nejvíc úsporné koblihy. Nic to nemění na tom, že recept je skvělý a hned napoprvé se povedl na výbornou, a proto ho s vámi sdílím.
Co je potřeba
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci rumu
- 50 g oleje
- špetka soli
- čerstvé nebo kompotované ovoce na plnění
- tuk na smažení
Krok 1
Prosetou mouku nasypte do misky, ve středu vytvořte důlek, přidejte cukr, rozdrobené droždí a zalijte částí vlažného mléka. Vymíchejte kašičku a nechte droždí vzejít. Pak přidejte zbytek mléka, sůl, olej, žloutky a rum. Vypracujte těsto a nechte ho v teple asi hodinu kynout. Mísu zakryjte poklicí nebo utěrkou.
Krok 2
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní desku a vyválejte na plát silný asi 0,5 cm. Rádýlkem nebo nožem ho nakrájejte na čtverečky. Velikost volte podle toho, jak velké chcete „knedlíky“ mít, počítejte s tím, že při smažení nabydou.
Krok 3
Do každého čtverečku zabalte ovoce podle toho, na jaké máte zrovna chuť nebo jaké je k dispozici. Ovoce v sezóně může být čerstvé, mimo ni použijte kompotované. Ovoce z kompotu nechte dobře okapat na sítu. Čerstvé ovoce doslaďte podle chuti. Přidat můžete vanilku, skořici nebo kousek čokolády.
Krok 4
Knedlíky smažte ve vyšší vrstvě tuku z obou stran. Smažte je nejprve z jedné strany pod poklicí, po obrácení je dosmažte bez poklice.
Krok 5
Takto připravené "knedlíky“ podávejte s ovocnou či pudinkovou omáčkou, nebo je jen posypte moučkovým cukrem. Ovocnou omáčku snadno připravíte ze scezené šťávy z kompotu. Stačí ji jen ohřát a zahustit lžičkou škrobu.