Jak upéct velikonoční perníčky
Jak upéct velikonoční perníčky | recept. Na velikonoční svátky bývá zvykem pečení perníkových zvířátek a vajíček, aby bylo čím obdarovat koledníky. Perníčky potřebují nějaký čas na rozležení a proto se pečou několik dní i týdnů před svátky. Nabízíme vám osvědčený recept na velikonoční perníkové figurky, které si můžete ozdobit podle vlastní fantazie.
Co je potřeba
- 225 g hladké mouky
- 70 g tekutého medu
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- na špičku nože amonia
- 1 lžička (malá) mleté skořice
- 4 tlučené hřebíčky
- trochu mletého anýzu (badyánu)
- 1 lžička (malá) strouhané citronové kůry
Krok 1
Mouku prosijte do mísy s kořením, amoniem, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte med, olej a vejce. Vypracujte těsto. Těsto zabalte do mikrotenu a nechte odležet v chladničce do druhého dne.
Krok 2
Druhý den těsto vyválejte na vále na tloušťku asi 3 mm. Aby se těsto nelepilo, podsypávejte malým množstvím mouky. Vykrajujte velikonoční motivy a skládejte na plech s pečicím papírem.
Krok 3
Perníčky vkládejte do předem vyhřáté trouby a pečte je při 170 °C. Upečené nechte vychladnout na mřížce a zdobte podle fantazie čokoládovou, bílkovou či jinou polevou. Perníčky můžete slepovat švestkovými povidly nebo rybízovou zavařeninou. Nechte několik dní odležet.
Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků naleznete v našem článku ZDE: Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků | recept