Jak upéct buchty s tvarohem z bramborového těsta
Jak upéct buchty s tvarohem z bramborového těsta | recept. Dnes si můžete přečíst recept na plněné buchty z těsta, které bude pro mnoho z vás nezvyklé. Tak jako velká většina mých receptů pochází ze starých zápisníků z pozůstalosti paní mlynářky. Buchty se povedly hned napoprvé, i když s bramborovým těstem, se ve srovnání s kynutým, o trochu hůře pracuje. Buchty jsou skvělé a vydrží dlouho vláčné.
Co je potřeba
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g předem vařených brambor
- 70 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 20 g droždí
- trochu citronové kůry
- 125 ml mléka
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- 1 vejce
- cukr podle chuti
- podle potřeby trochu mléka nebo sladké smetany
Krok 1
Den předem vařené brambory nastrouhejte na jemné nudličky a v misce promíchejte s odváženým množstvím hladké mouky a částí moučkového cukru (cca 50 g). Ve vlažném mléce rozpusťte trochu cukru (zbytek cca 20 g) a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít. Přidejte vejce a kůru, prošlehejte a nalijte ke směsi brambor, cukru a mouky.
Krok 2
Vařečkou pořádně promíchejte a vypracujte těsto. Těsto nesmí být řídké, je-li potřeba zapracujte více hladké mouky. Nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Zatímco těsto kyne, připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh k plnění si udělejte takový, na jaký jste zvyklí, nemusíte se držet receptu.
Náplň si připravte tak, že smícháte:
- 500 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- 1 vejce
- cukr podle chuti
- podle potřeby trochu mléka nebo sladké smetany
Krok 3
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou desku a rozdělte na 18 kousků. Těsto je lepivé, pracujte s pomoučenýma rukama. Utvořte placičku a vložte do středu 1 lžíci náplně. Uzavřete a skládejte na pekáček s vyšším okrajem.
Krok 4
Mezi buchtami nechte rozestupy, během pečení nakynou a spojí se. Buchty ze všech stran (boky) potřete tukem, aby se po upečení snadno oddělovaly. Dno pekáčku musí být také pomaštěné.
Krok 5
Buchty pečte při 190 °C asi 10 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a dopečte. Buchty se mohou plnit také makovou náplní.
Jak připravit makovou náplň?
- 50 g máku
- trochu mléka
- 1 kávová lžička mleté skořice
- cukr podle chuti
- 1 polévková lžíce rumu
Na makovou náplň budete potřebovat mletý mák. Přidejte do něj trochu mléka, koření podle chuti a mák uvařte. Mák vaříme po dobu cca 25 minut. Ke konci vaření oslaďte a po odstavení ochuťte rumem. Nezapomeňte mák míchat, aby se nepřipálil.