Jak upéct banánového velikonočního beránka
Jak upéct banánového velikonočního beránka | recept na velikonočního beránka. Velikonoce se blíží a tak je na čase vybrat recept a případně na zkoušku upéct tradičního beránka. Můžete, stejně jako já, vyzkoušet banánové těsto. Na jeho přípravu budete potřebovat opravdu hodně zralé banány. Vybírejte v obchodě takové, které na sobě mají hnědé tečky. Tyto plody jsou neprávem zákazníky opomíjeny, přitom hnědé tečky nejsou na závadu, jsou známkou zralosti. Banány můžete nechat dozrát také doma, stačí je vložit do mikrotenového sáčku společně s jablkem. Za několik dní i zelené banány při pokojové teplotě dozrají.
Co je potřeba
- 250 g zralých až přezrálých banánů
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 180 g moučkového cukru
- 4 celá vejce (oddělit bílky a žloutky)
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- tuk a mouka na formu
Krok 1
Změklý tuk utřete společně s moučkovým cukrem a postupně přidávanými žloutky. Část moučkového cukru lze nahradit vanilkovým cukrem.
Krok 2
Banány rozmixujte na kaši a vmíchejte ji do utřené směsi v nádobě. Mouku předem promíchejte s kypřicím práškem a po částech zapracujte do hmoty. Troubu zapněte na 190 °C, aby se předehřála.
Krok 3
Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Těsto musíte jen zlehka otáčet, aby zůstalo nadýchané.
Krok 4
Ještě než začnete šlehat sníh, vymažte formu na beránka máslem nebo jiným tuhým tukem a vysypte moukou. Mouku lze nahradit kokosem, ale záleží na tom, jakou máte formu. Některé formy mají vzor, který pak nevynikne, třeba kudrlinky na těle beránka. Těsto nalijte do poloviny formy, přiklopte druhou částí a vložte do trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 170 °C a beránka dopečte. Opatrně vyklápějte po částečném zchladnutí.