Jak připravit zdravější jablečné koblihy
Jak připravit zdravější jablečné koblihy | recept na domácí koblihy s jablkovou náplní. Jestliže chce uspokojit své chuťové buňky nějakým dezertem a zároveň se vyhnout bílé mouce a bílému cukru, zkuste si připravit koblihy v o něco zdravější variantě – ze špaldové mouky, slazené třtinovým cukrem. Koblihy díky přidanému jablku získají příjemnou ovocnou chuť a šťavnatost.
Co je potřeba
- 10 g čerstvého droždí (případně 1/2 sáčku sušeného)
- 100 ml vlahého mléka (kravského či rostlinného)
- 30 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 20 g třtinového cukru
- 1 vejce o pokojové teplotě
- asi 250 g hladké špaldové mouky + trochu mouky na podsypání těsta
- 1 větší jablko
- rostlinný olej na smažení
- BIO vanilkový či skořicový cukr na obalení (lze nahradit třtinovým moučkovým cukrem)
- špetka soli
- špetka mleté skořice
Krok 1
Jablko oloupeme, zbavíme jej jádřince a nakrájíme na malé kostičky.
Do mísy rozdrobíme droždí, které zasypeme 1 lžičkou třtinového cukru, 2 lžícemi špaldové mouky a zalijeme polovinou vlahého mléka. Vše promícháme a poté pod utěrkou necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
Krok 2
Následně do mísy rozklepneme vejce, přidáme zbylé množství třtinového cukru, špetku soli, přilijeme druhou polovinu vlahého mléka a rozpuštěné mírně vychladlé máslo. Po důkladném promíchání přisypeme zbylou špaldovou mouku a špetku soli. Nakonec do směsi vmícháme nakrájené jablko.
Krok 3
Rukama vypracujeme hladké těsto, jež necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut.
Krok 4
Posléze z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát o tloušťce asi 2 cm. Z něj pak vykrajujeme pomocí vykrajovačky, případně skleničky či hrnečku (o průměru zhruba 7 cm) kolečka. Kolečka opět přikryjeme utěrkou a necháme je 15 minut dokynout.
Krok 5
Koblihy postupně a pozvolna smažíme z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě rostlinného oleje.
Krok 6
Osmažené koblihy po vyjmutí z pánve umístíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Poté je obalíme ve skořicovém nebo vanilkovém cukru smíchaném se špetkou mleté skořice.
Na smažení se ideálně hodí také přepuštěné máslo neboli ghí, jenž navíc dodá koblihám příjemnou máslovou chuť.
Jablečné koblihy se dají připravit i ve formě donutů, stačí uprostřed vykrájených koleček udělat malou dírku.
Do těsta je možné přidat rozinky, a ochutit jej nastrouhanou kůrou z BIO citronu.
Jablečné koblihy můžete před podáváním dozdobit jablečnou zavařeninou.