Jak zapéct celer se smetanou a ořechy
V článku uvedeném níže najdete postup, podle kterého si připravíte jídlo z nepříliš oblíbené zeleniny – celeru. Celer, v této úpravě s ořechy, má nahoře křupavou vrstvu z parmazánu a strouhanky. Celer patří mezi silné alergeny, proto se raději předem přesvědčete, zda vaši strávníci na něj nemají alergii. Pokrm je jednoduchý a poměr jednotlivých ingrediencí si upravte podle sebe, uvedené množství je orientační.
Co je potřeba
- polovina středního celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst pekanových ořechů (vlašských)
- 250 ml smetany ke šlehání
- lžička mletého koriandru
- lžička drceného kmínu
- kousek strouhaného parmezánu
- několik lžic strouhanky
- sůl
Krok 1
Celer a cibuli oloupejte a pokrájejte na tenké nudličky. Ořechy vyloupejte ze skořápek a jádra pokrájejte na menší kousky. Pekanové ořechy můžete zaměnit za jádra vlašských ořechů. Jejich slupky na rozdíl od pekanů obsahují hořčiny a jídlo bude mít výraznější chuť.
Krok 2
Promíchejte nudličky celeru, cibule, ořechová jádra a prolisovaný česnek. Okořeňte koriandrem, kmínem a osolte. Směs rozložte do zapékací misky. Misku není třeba vymazávat tukem.
Krok 3
Směs v misce zalijte 250 ml smetany ke šlehání. Podle vlastního uvážení můžete přidat i jiné oblíbené koření, hodí se zejména drcená sušená polévková směs.
Krok 4
Povrch posypte jemně strouhaným parmezánem promíchaným se strouhankou. Vložte do trouby a upečte při 200 °C. Zelenina změkne a povrch zezlátne přibližně za 40 minut.