jaktak.cz

Jak připravit gratinovanou červenou řepu

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Následující recept je určen těm, co rádi zkoušejí nové chutě a nebojí se netradičních kombinací a všem milovníkům červené řepy. Recept jsem objevila v jedné diskusi a upravila podle sebe. Podle dostupnosti různě obměňuji zelené natě, druhy sýrů a ořechů. Je to jednoduché a poměrně vydatné jídlo, které se dá konzumovat teplé i studené, samostatně či jako příloha k masu.

Co je potřeba

  • 1 kg červené řepy
  • jemně strouhaný parmazán v libovolném množství (můžete zvolit i jiný sýr)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 5 stroužků česneku
  • bílý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • strouhanka na vysypání
  • petrželová nať
  • strouhané vlašské ořechy dle uvážení (lze vynechat)

Krok 1

Začneme tím, že si připravíme všechny potřebné ingredience, aby nám práce šla pěkně od ruky. Omyjte a oloupejte červenou řepu. Parmazán nebo jiný chuťově výrazný sýr jemně nastrouhejte. Pokrájejte nadrobno petrželovou nať. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou.

Krok 2

Očištěnou připravenou řepu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Poklaďte je na dno a boky mísy těsně vedle sebe. Osolte je a okořeňte pepřem. Přidejte prolisovaný česnek. Česnek můžete přidat v množství, které vám vyhovuje, nemusíte se přesně řídit receptem.

Krok 3

Okořeněnou vrstvu zeleniny zasypejte strouhaným sýrem, zelenou petrželí a skládejte další vrstvu do spotřebování surovin. K sýru občas přidávám strouhané vlašské ořechy, pěkně se doplňují s ostatními ingrediencemi. Místo petržele jsem zkoušela kopr, podle mého názoru je petržel vhodnější, i když v diskusích tvrdí opak.

Krok 4

Nakonec směs v misce zalijte 250 ml smetany ke šlehání a pečte při 190 °C asi 1 hodinu. Řepa změkne a povrch zezlátne. Osvědčilo se mně jídlo po upečení zakápnout octem, jestliže to chcete vyzkoušet, uberte množství soli, slanost octa dostačuje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-gratinovanou-cervenou-repu.html