Jak připravit gratinovanou červenou řepu
Následující recept je určen těm, co rádi zkoušejí nové chutě a nebojí se netradičních kombinací a všem milovníkům červené řepy. Recept jsem objevila v jedné diskusi a upravila podle sebe. Podle dostupnosti různě obměňuji zelené natě, druhy sýrů a ořechů. Je to jednoduché a poměrně vydatné jídlo, které se dá konzumovat teplé i studené, samostatně či jako příloha k masu.
Co je potřeba
- 1 kg červené řepy
- jemně strouhaný parmazán v libovolném množství (můžete zvolit i jiný sýr)
- 1 smetana ke šlehání
- 5 stroužků česneku
- bílý pepř
- sůl
- máslo na vymazání zapékací misky
- strouhanka na vysypání
- petrželová nať
- strouhané vlašské ořechy dle uvážení (lze vynechat)
Krok 1
Začneme tím, že si připravíme všechny potřebné ingredience, aby nám práce šla pěkně od ruky. Omyjte a oloupejte červenou řepu. Parmazán nebo jiný chuťově výrazný sýr jemně nastrouhejte. Pokrájejte nadrobno petrželovou nať. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Krok 2
Očištěnou připravenou řepu nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Poklaďte je na dno a boky mísy těsně vedle sebe. Osolte je a okořeňte pepřem. Přidejte prolisovaný česnek. Česnek můžete přidat v množství, které vám vyhovuje, nemusíte se přesně řídit receptem.
Krok 3
Okořeněnou vrstvu zeleniny zasypejte strouhaným sýrem, zelenou petrželí a skládejte další vrstvu do spotřebování surovin. K sýru občas přidávám strouhané vlašské ořechy, pěkně se doplňují s ostatními ingrediencemi. Místo petržele jsem zkoušela kopr, podle mého názoru je petržel vhodnější, i když v diskusích tvrdí opak.
Krok 4
Nakonec směs v misce zalijte 250 ml smetany ke šlehání a pečte při 190 °C asi 1 hodinu. Řepa změkne a povrch zezlátne. Osvědčilo se mně jídlo po upečení zakápnout octem, jestliže to chcete vyzkoušet, uberte množství soli, slanost octa dostačuje.