Jak upéct zdravější dort z kokosové mouky | recept na bezlepkový dort
Jak upéct zdravější dort z kokosové mouky | recept na bezlepkový dort. Pokud si chcete dopřát moučník, který je vhodný i pro slavnostní příležitosti a zároveň je zdravý a přirozeně bezlepkový, určitě neváhejte vyzkoušet recept na dort z kokosové mouky. Korpus je krásně vláčný s nádechem kokosové chuti, která se skvěle snoubí s krémem z kokosového mléka.
Co je potřeba
Co je potřeba na korpus:
- 3 vejce
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje
- 1/4 hrnku bílého jogurtu
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na krém budeme potřebovat:
- 1 měkký tvaroh (nejlépe v kostce)
- 1/2 plechovky plnotučného kokosového mléka
- 6 lžic moučkového třtinového cukru
- 2–3 lžíce malinového džemu (není nutný)
- strouhaný kokos a čokoládu na ozdobu
Krok 1
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky pak vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, posléze přilijeme rozehřátý kokosový olej a bílý jogurt.
Krok 2
Vše důkladně promícháme a poté do směsi přisypeme kokosovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 3
Těsto rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané (případně pečicím papírem vyložené) dortové formy a korpus pečeme zhruba 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Okraje korpusu by měly zezlátnout.
Po upečení necháme korpus vychladnout.
Krok 4
Mezitím připravíme následujícím způsobem kokosový krém: Kokosové mléko, které jsme předem nechali ztuhnout v lednici (nejlépe 24 hodin) vyšleháme s měkkým tvarohem a moučkovým cukrem.
Část krému lze obarvit a ochutit malinovým džemem.
Krok 5
Vychladlý korpus potřeme připraveným kokosovým krémem a dort posléze můžeme ozdobit obarveným krémem pomocí cukrářského sáčku, posypat strouhaným kokosem a čokoládou, případně dozdobit ovocem nebo lístky čerstvé máty.
Dort necháme ztuhnout v lednici, poté jej můžeme rozkrájet a podávat.
Vejce a bílý jogurt je třeba vyndat včas z lednice, aby při šlehání těsta nezpůsobily opětovné ztuhnutí kokosového oleje.