Jak uvařit indickou bramborovou polévku s hráškem
Indická ostrá a kořeněná bramborová polévka s hráškem má nevšední zajímavou chuť. V potřebných surovinách k její přípravě je koriandr. Koriandr je mleté semeno jednoleté rostliny, jejíž listy se v kuchyni také používají. Na rozdíl od lístků, které někomu nechutnají, má mleté koření příjemnou chuť, nebojte se ho, v polévce příjemně překvapí.
Co je potřeba
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 150 g hrášku
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam másaly
- 1 lžička drceného kmínu
- 100 g bílého jogurtu
- sůl podle uvážení
- mletý pepř podle chuti
- kousek červené papriky
- 1 l zeleninového vývaru
- nať koriandru (petržel)
Na rozehřátém rostlinném oleji nebo ghí asi pět minut promíchávejte pokrájenou cibuli a malé kostičky brambor. Přidejte koření a osmahněte asi minutu až dvě. Nezapomeňte míchat, koření se snadno připálí.
K zelenině a koření přidejte chilli papričku a vše zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte zeleninový vývar připravený, použijte sušenou mletou zeleninu, nebo v nouzi kostku. Nemáte-li rádi pálivá jídla, chilli papričku vynechte. Vařte do změknutí brambor.
Jakmile jsou brambory měkké, přidejte zmrazený, nebo v sezoně čerstvý hrášek a na kousky nakrájenou červenou papriku. Nechte chvilku povařit, hrášek nesmí být rozvařený. Červená paprika se do jídla přidává pro „oko“, polévka by byla nevýrazná, proto neuvádím přesné množství. Přidejte ji v množství podle vlastního uvážení. Polévku odstavte.
Po částečném zchladnutí do polévky rozmíchejte bílý jogurt, ochuťte solí a pepřem podle chuti a ozdobte nasekanou natí koriandru. Koriandrová nať má zvláštní vůni a chuť, proto ji nahrazuji natí petržele. Polévka se podává horká s chlebem.