Jak upéct kuřecí prsa v kořeněné jogurtové omáčce
Kuřecí prsa jsou v kuchyni oblíbenou výchozí surovinou k mnoha pokrmům. Je to nejhodnotnější část kuřete, přesto ne každému vyhovuje jejich fádní chuť. Právě proto se často připravují s různými kořeněnými marinádami nebo ve směsi s jinými chuťově výraznými ingrediencemi. Následující recept má původ v indické kuchyni, avšak je upraven na české poměry. Je vynechána nať koriandru, typická pro indická jídla, bohužel ne každý ji snese.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích prsou
- 6 polévkových lžic bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky zázvoru nebo jemně nasekaný kousek čerstvého (asi 2 cm)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička chilli koření
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- sůl podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
Příloha: zeleninový salát dle vlastního uvážení a chuti
V misce promíchejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak, šťávu z citronu, bílý jogurt a koření. Osolte, opepřete a dobře vyšlehejte.
Zapněte troubu na teplotu 200 °C. Do malého pekáčku naskládejte omytá kuřecí prsa zbavená kůže. Potřete je vrstvou připravené omáčky. Chcete-li si ušetřit práci s následným mytím pekáčku, předem ho vyložte papírem na pečení a maso pečte na něm (vřele doporučuji).
Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a pečte. Bez jakéhokoli zásahu nechte prsa asi 35 minut v troubě. Poté se přesvědčte, zda-li je maso propečené. Hotová prsa nechte chvilku odpočinout a teprve pak podávejte. Na talíř maso krájejte na plátky. Chutnají teplé i studené.
Ke kořeněným prsíčkům se nejlépe hodí jednoduchý zeleninový salát. Zkuste třeba polníček s cherry rajčaty a kouskem cibule. Stačí jen zakápnout olejem a ochutit octem. Sůl většinou není třeba.