Jak upéct plněnou kynutou bábovku | recept na bábovku
Plněná kynutá bábovka je sice trochu náročnější na přípravu a čas než klasická bábovka z třeného těsta, je však natolik chutná, že určitě stojí za to ji upéct. Bábovka se dá naplnit nejrůznějšími nádivkami, níže je popsán postup s jednoduchou kakaovou náplní, již si nemusíte chystat předem. Tipy na další možné náplně v článku rovněž naleznete. Vyzkoušejte můj vynikající recept na kynutou bábovku.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 350 g hladké špaldové mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 80 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 50 ml oleje či rozehřátého másla
- špetka soli
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na kakaovou náplň budeme potřebovat:
- 50 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 4 lžíce moučkového třtinového cukru
Krok 1
Droždí rozdrobíme do mísy, zasypeme jej 1 lžící třtinového cukru a 3 lžícemi špaldové mouky. Vše zalijeme 50 ml vlahého mléka. Kvásek poté necháme pod utěrkou asi 10 minut vzejít.
Následně jej smícháme s vejcem, rozehřátým máslem či olejem a zbylým množstvím mléka, špaldové mouky a třtinového cukru. Přidáme špetku soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto, jež necháme pod utěrkou kynout zhruba 1 hodinu.
Krok 2
Z těsta posléze vyválíme obdélníkový plát. Ten potřeme máslem, které jsme předem rozehřáli a nechali mírně zchladnout. Máslo posypeme moučkovým třtinovým cukrem a kakaem. Malé množství másla si ponecháme na potření bábovky před pečením.
Krok 3
Plát těsta nakonec zavineme do rolády, kterou stočíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Konce rolády k sobě dobře přimáčkneme.
Krok 4
Bábovku potřeme rozehřátým máslem a dáme ji péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 30–40 minut.
Kynutou plněnou bábovku po chvíli vyklopíme z formy a necháme ji před krájením a podáváním vychladnout.
Kynutou bábovku lze naplnit, jak již bylo výše zmíněno, nejrůznějšími ingrediencemi. Hodí se třeba povidla, ovocný džem, ořechová, perníková, maková či tvarohová náplň apod. Lze přidat i čerstvé či mražené ovoce – např. švestky či třešně s mákem, jablka nebo hrušky se skořicí, meruňky s tvarohem atd.