Jak připravit lososa s teriyaki omáčkou | recept
Losos s teriyaki omáčkou | recept. Teriyaki je tradiční způsob přípravy masa, ale také omáčka (či marináda) pocházející z Japonska. Připravuje se ze sojové omáčky, medu a dalších několika ingrediencí. Vyzkoušejte lososa s teriyaki omáčkou, která dodá rybě výraznější nasládlou chuť a šťavnatost, a jejíž příprava je nesmírně jednoduchá.
Co je potřeba
- 300 g filetů z lososa
- 1–2 lžíce rostlinného oleje
- sezamová semínka nebo jarní cibulky na dozdobení pokrmu
Na marinádu/omáčku teriyaki si připravíme:
- 1/4 hrnku sojové omáčky
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžičku sezamového oleje
- 1 lžičku rýžového octa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku škrobu + 2 lžíce vody na rozmíchání
Krok 1
Nejprve připravíme následujícím způsobem marinádu: Smícháme sojovou omáčku s vodou, přidáme med, třtinový cukr, sezamový olej, rýžový ocet a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.
Filety z lososa přelijeme čtvrtinou připravené marinády a necháme je asi půl hodiny marinovat v lednici. Rybu alespoň jednou otočíme, aby se marináda dostala na všechna místa.
Krok 2
Následně v pánvi rozpálíme rostlinný olej, položíme na ni lososa kůží dolů a po několika minutách filety obrátíme a opět smažíme asi 3–5 minut (dle tloušťky filetů – můžeme dát kousky dopéct do trouby, pokud je potřeba).
Krok 3
Zbylou marinádu využijeme k přípravě omáčky. Nalijeme ji do rendlíku, přivedeme k varu a poté plamen stáhneme. Omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným ve 2 lžících vody. Poté ji již jen krátce prohřejeme.
Krok 4
Osmažené filety z lososa na talíři přelijeme teriyaki omáčkou a podáváme je třeba s brambory, rýží, nudlemi nebo jen čerstvou zeleninou či salátem.
Výsledný pokrm dozdobíme sezamovými semínky nebo na tenká kolečka pokrájenými jarními cibulkami. Lososa s teriyaki omáčkou ihned podáváme.
Lososa můžete také ugrilovat nebo upéct v troubě.