Jak upéct brambory s masem a zeleninou | recept
Brambory zapečené s masem a zeleninou | recept. Zapečené brambory jsou jednoduché jídlo, které zvládne uvařit každý. Počítejte s tím, že pokrm je hodně sytý a upravte podle toho dávkování. Nemusíte úzkostlivě dodržovat dávkování a ingredience, plněné brambory se nedají ničím pokazit.
Co je potřeba
- 5 velkých brambor
- 500 g mletého masa
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g rajčat v konzervě
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- lžička sušeného rozmarýnu nebo několik snítek čerstvé bylinky
- sůl
- mletý černý pepř
- parmazán
- olej
Krok 1
Nejprve důkladně vydrhněte neoloupané brambory. I se slupkou je v troubě při teplotě 200 °C upečte doměkka. Zatímco se brambory budou péci, připravte si do nich masovo-zeleninovou náplň. V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na drobné kousky krájenou mrkev a petržel. Zelenina nemusí být čerstvá, můžete vařit z hotových mražených zeleninových směsí. K osmahnuté kořenové zelenině přidejte nakrájenou cibuli s česnekem a míchejte, dokud cibule nebude sklovitá.
Krok 2
K zeleninovému základu přidejte mleté maso, konzervovaná rajčata, sušený rozmarýn a worcester. Za občasného zamíchání duste do změknutí masa. Nakonec dochuťte solí a mletým pepřem.
Krok 3
Upečené brambory křížem nakrojíme a trochu rozmáčkneme tak, aby vznikla uprostřed „miska“. Každý brambor naplníme masovou směsí a posypeme strouhaným parmazánem. Vrátíme do trouby na několik minut zapéct. Po upečení ihned podáváme.
Krok 4
K bramborám se hodí česnekový dip, který si snadno uděláte smícháním zakysané smetany, rozetřeného česneku, soli, pepře a libovolné bylinky.