Jak na zdravý kokosový koláč | recept
Kokosový koláč | recept. Jestliže patříte mezi milovníky zdravějších moučníků a kokosu, určitě neváhejte vyzkoušet následující recept na kokosový koláč. Korpus snadno vyrobíte z celozrnných či jiných zdravějších sušenek. Krém je pak vyroben z tofu, kokosového krému, sirupu a dalších zdravých ingrediencí.
Co je potřeba
Co je potřeba na korpus:
- 150 g celozrnných sušenek
- 4 lžíce změklého másla
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce vody
Na krém budeme potřebovat:
- 1 lžičku agaru
- 2 lžíce vody
- 2 balení tofu natural nebo hedvábného tofu (celkem 400 g)
- 8 lžic javorového nebo agávového sirupu
- 1/4–1/2 hrnku kokosového či jiného mléka
- 1/2 hrnku kokosového krému
- 3 lžíce strouhaného kokosu
Krok 1
Sušenky rozmixujeme, přidáme změklé máslo, třtinový cukr, strouhaný kokos a zhruba 2 lžíce vody. Hmotu důkladně promixujeme a poté z ní vytvoříme v dortové či koláčové formě korpus s vyššími okraji.
Krok 2
Formu s korpusem dáme před pečením asi na půl hodiny do lednice. Následně korpus pečeme při teplotě 180 °C zhruba 10 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje. Korpus necháme zcela vychladnout.
Krok 3
Mezitím připravíme následujícím způsobem krém: Agar rozmícháme ve 2 lžících vody a necháme jej 10 minut nabobtnat. Do mixéru vložíme tofu nakrájené na malé kostky, přilijeme polovinu mléka, kokosový krém, strouhaný kokos a sirup a vše rozmixujeme dohladka. Zbylé mléko zahřejeme a smícháme s připraveným agarem. Poté tekutinu přilijeme do mixéru a vše znovu promixujeme.
Krok 4
Na vychladlý korpus naneseme krém a rovnoměrně jej rozetřeme. Povrch můžeme posypat strouhaným kokosem. Před podáváním necháme koláč ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny (nejlépe však přes noc).
- Sirup je možné nahradit kvalitním medem.
- Koláč lze dozdobit také praženými kokosovými plátky.