Jak vyrobit domácí indický sýr paneer a jak jej dále využít
Domácí indický sýr paneer | recept. Paneer je indický tvarohový sýr, který se u nás dá bohužel sehnat téměř jen ve specializovaných obchodech a navíc je poměrně drahý. Jeho výroba je však opravdu jednoduchá, proto si jej můžete snadno připravit doma. Postup je podobný jako u výroby domácího tvarohu. V následujícím článku naleznete návod, jak indický sýr paneer vyrobit a také tipy, jak jej dále využít.
Co je potřeba
- 2 litry čerstvého plnotučného mléka
- zhruba 4 lžíce jablečného octa
- asi 1/2 lžičky soli
Krok 1
Mléko nalijeme do hrnce a za občasného míchání jej přivedeme k varu. Poté do mléka vmícháme jablečný ocet a na mírném ohni jej vaříme, dokud se nezačne srážet v hrudky. V případě potřeby přidáme ještě trochu octa.
Krok 2
Jakmile se od hrudek zcela oddělí voda, obsah hrnce přecedíme přes plátýnko nebo čistou utěrku a tekutinu dobře vymačkáme.
Krok 3
Hrudky následně důkladně propláchneme vodou, abychom sýr zbavili kyselého nádechu. Sýr ochutíme solí a promícháme jej. Poté přebytečnou tekutinu opět vymačkáme, avšak ne úplně, aby se sýr dal dobře tvarovat.
Krok 4
Pomocí utěrky či plátýnka vytvarujeme z hmoty kostku a zatížíme ji talířem nebo jiným vhodným těžším předmětem. Asi po půl hodině bude kostka držet tvar.
Sýr je možné ihned spotřebovat nebo jej uchovat v lednici, kde vydrží minimálně 2 dny.
Krok 5
A jak se dá paneer dále využít?
Paneer je tradiční součástí indické kuchyně, kde jej používají zejména k přípravě nejrůznějších pokrmů, často jako náhradu masa. Hodí se např. do kari, do kořeněných omáček, můžete jej i grilovat nebo kombinovat s luštěninami, špenátem, rajčaty, paprikami apod. Skvěle chutnají také pakory z tohoto sýru (kousky paneeru se obalí v těstíčku a osmaží na oleji).
K pokrmům z paneeru lze podávat indické placky či rýži.
Místo octa se dá použít také citronová šťáva (v o něco větším množství).
Nepoužívejte trvanlivé mléko, nevysráželo by se.