Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, které si můžete připravit podle našeho návodu. K vaření vždy vyberte víno dobré kvality. Nemusí být příliš drahé, ale žádné zbytky zvětralých vín do jídla nepatří. Víno dodává chuť a v pokrmu by mělo být odpařeno na polovinu objemu. Červené víno se hodí k tmavému masu a zvěřině, bílé k rybám a drůbeži. Toto pravidlo se nemusí striktně dodržovat.
Co je potřeba
- 4 plátky hovězího masa z kýty
- 50 g slaniny
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 1 velká cibule
- 300 ml červeného vína
- 3 hřebíčky
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 2 větvičky tymiánu
- trochu pomerančové kůry
- mletý černý pepř
- sůl
- lžíce hladké mouky na zahuštění
- voda nebo vývar podle potřeby
- lžičku másla
- 1 stroužek česneku
Krok 1
Plátky hovězího masa naklepejte a z obou stran osolte a poprašte mletým pepřem.
Krok 2
Na malém kousku másla (ghí) opečte slaninu nakrájenou na drobné kostičky. Ze slaniny se uvolní tuk a na něm zprudka opečte plátky masa z obou stran. Maso se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Pak plátky vyjměte a prozatím odložte stranou.
Krok 3
Do hrnce na zbylý tuk vložte pokrájenou cibuli a zeleninu strouhanou na nudličky. Vše za občasného promíchání osmažte. Jakmile zelenina začne zlátnout, přidejte všechno koření a velký rozmáčknutý stroužek česneku. Několik minut ještě míchejte.
Krok 4
Do hrnce vraťte plátky masa, podlijte vínem, zakryjte poklicí a nechte zvolna asi hodinu dusit. Během dušení obsah hrnce občas promíchejte a přidejte vodu podle potřeby.
Krok 5
Jakmile maso změkne, vyjměte ho, šťávu vyduste a směs zaprašte lžící hladké mouky. Krátce osmahněte, přilijte vodu nebo vývar, dobře promíchejte a 20 minut provařte. Nakonec odstraňte koření a vložte zpět maso. Dosolte podle chuti. Vhodnou přílohou jsou těstoviny, rýže nebo houskový knedlík.