Jak připravit fazolové karbanátky | recept
Fazolové karbanátky | recept. Luštěniny bychom měli konzumovat nejméně jedenkrát týdně, někteří odborníci na výživu je dokonce doporučují dvakrát týdně. Mají nepochybně mnoho zdravotních benefitů, co ale dělat, jestliže je rodina nerada? Zkuste třeba fazole (patří mezi nejméně oblíbené druhy) přidat do nějakého jídla tak, aby nebyly na první pohled a ochutnání patrné. V následujícím receptu na karbanátky je strávníci tak snadno neodhalí a pochutnají si bez předsudků. Vyzkoušejte ho.
Co je potřeba
- 300 g vařených bílých fazlolí
- 200 g vařených brambor
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1-2 vejce
- majoránka
- mletý pepř
- sůl
- tuk pod cibulku a na smažení
- trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka)
Krok 1
Fazole namočte den předem do studené vody a nechte je, nejlépe přes noc, nabobtnat. Pak vodu slijte, nahraďte ji čerstvou a bez soli je uvařte doměkka. Uvařené sceďte a nechte vystydnout. Brambory také uvařte (ve slupce).
Krok 2
Na části tuku osmahněte kostičky cibule. Uzené maso nebo slaninu pokrájejte co nejjemněji. Brambory rozstrouhejte a fazole umelte nebo rozmixujte. Vše vložte do misky, přidejte vejce, mleté maso, prolisovaný česnek a sůl s kořením. Dobře spojte dohromady.
Krok 3
Z hmoty tvarujte, rukama namočenýma ve vodě, koule. Nedrží-li směs pohromadě, přidejte trochu strouhanky, ale opatrně. I z řidší hmoty se dají udělat karbanátky, trojobal vše udrží a karbanátky jsou hodně nadýchané a šťavnaté. Koule obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance, kde je trochu zploštíte do placiček.
Krok 4
Karbanátky vkládejte do rozpáleného tuku a osmažte z obou stran dočervena. Podávejte s brambory v různých úpravách a se zeleninovým salátem.