Jak uvařit hovězí závitek s mletým vepřovým masem a rýží | recept
Hovězí závitek s mletým vepřovým masem a rýží | recept. Hovězí maso obsahuje velké množství bílkovin a minerálů, ve srovnání s vepřovým má např. nižší obsah tuku, více železa, kyseliny listové, zinku. Je významným zdrojem živin pro krvetvorbu. Hovězí maso je v kuchyni velmi oblíbené a jednou za čas ho má na talíři asi každý. Pokud zrovna přemýšlíte, co z něj uvaříte, následující recept může sloužit jako inspirace.
Co je potřeba
- 5 plátků zadního hovězího masa
- 250 g mleté vepřové plece
- 1 vejce
- 150 g rýže
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- 80 g rajského protlaku
- lžíce hladké mouky
- několik lžic oleje
Krok 1
Nejprve si připravte náplň do závitků. Mleté vepřové maso promíchejte s 1 středně velkou cibulí krájenou na kostičky, uvařenou vychladlou rýží, vejcem, solí a pepřem.
Krok 2
Plátky zadního hovězího masa, nejlépe z kýty, naklepejte a na každý kus rozprostřete nádivku. Maso nemusíte solit, stačí okořeněná nádivka. Maso s nádivkou srolujte jako roládu. Proti rozbalení zajistěte párátky, svorkou nebo řeznickou síťkou.
Krok 3
V nádobě s rozpáleným tukem osmahneme cibuli, přidáme závitky a opečeme je ze všech stran. Pak podlijeme velmi malým množstvím vody a pod pokličkou dusíme. Občas obsah hrnce promícháme a podle potřeby přidáme vodu. Maso dusíme doměkka.
Krok 4
Měkké závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk a ten zaprášíme moukou. Osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme rajský protlak. Společně 20 minut povaříme. Pak omáčku procedíme na závitky a dochutíme podle potřeby. Podáváme s vařenými brambory.