Jak upéct dánské vánoční cukroví | recept
Dánské vánoční cukroví | recept. Oblíbili jste si kořeněné sušenky? Pak je tento recept pro Vás! Křehké rozsýpavé kousky z máslového těsta mají příjemnou kořeněnou chuť a vůni po kardamomu. Recept je dánský a kardamom je ve Skandinávii oblíbenou přísadou do sladkého pečiva. Jako koření ho používali už staří Římané a Řekové, upravuje trávení, zmírňuje pálení žáhy a odhleňuje. Špetku kardamomu lze přidat i do černého čaje či kávy, získáte nápoj s orientální vůní a chutí.
Co je potřeba
- 185 g přepuštěného másla (nenahrazovat jiným tukem)
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička mletého kardamomu
- kůra z poloviny citronu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 25 g kukuřičného škrobu
- 300 g hladké mouky
- 50 mandlí nebo lískových ořechů
- volitelně 1 lžička mleté skořice
Krok 1
Všechny suché ingredience v misce promíchejte, aby se jednotlivé složky rovnoměrně rozptýlily. Přidejte jemně nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, odvážené množství přepuštěného másla (ghí) a vypracujte těsto. Ghí nenahrazujte čerstvým máslem nebo jiným tukem, ty obsahují určité procento vody a sušenky by se při pečení roztékaly.
Krok 2
Těsto se nenechává odpočívat, a proto ihned pokračujte v práci. Těsto rozdělte na 50 kousků, jestliže preferujete menší kousky, tak klidně i víc. Vymodelujte kuličky a položte je na plech vyložený papírem na pečení. Těsto se neroztéká, mezery mezi kousky nemusejí být příliš velké.
Krok 3
Do středu každé kuličky vmáčkněte celou mandli nebo lískový ořech. Okraje kuliček můžete na několika místech naříznout nožem. Sušenky budou zdobnější.
Krok 4
Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Sušenky zůstanou i po upečení světlé. Nechte je vychladnout na plechu, horké se rozpadají. Po vychladnutí ztvrdnou a můžete je uložit do krabic s víkem. Ke konzumaci jsou nejlepší asi za 4 dny.