Jak upéct ovocný zákusek s máslovou drobenkou | recept
Ovocný zákusek s máslovou drobenkou | recept. Dnes vám k vyzkoušení nabízím recept na výborné zákusky s ovocnou náplní. Nenapadá mě, jak je nazvat, jsou to vlastně mini koláčky s drobenkou pečené ve formě na muffiny. Základní předpis si můžete upravit např. přidáním lžíce kakaa do základu, nebo jablka či hrušky nahradit banány. Jen máslo v receptu nenahrazujte jiným tukem, nebylo by to ono.
Co je potřeba
Těsto:
- 60 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 180 g hladké mouky
Náplň:
- 4–5 hrušek (jablek)
- 30 g cukru krupice
- lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Drobenka:
- 50 g vanilkového cukru
- 75 g másla
- 120 g hladké mouky
- špetka soli
- lžička mleté skořice
Krok 1
Z moučkového cukru, mouky a změklého másla vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladničce nejméně hodinu tuhnout.
Krok 2
Zatímco se těsto chladí, připravte ovocnou náplň. Jablka nebo hrušky oloupejte a pokrájejte na malé kousky. Promíchejte je s krupicovým cukrem, šťávou z citronu a vložte do pánve. Zahřívejte a směs stále míchejte. Okořeňte mletým kardamomem, dodá ovoci výbornou chuť. Z ovoce se uvolní šťáva, část odeberte do hrnku a rozmíchejte v ní kukuřičný škrob. Pak ji vlijte zpět do pánve, promíchejte a ihned odstavte. Směs nechte vychladnout.
Krok 3
Drobenku připravíte běžným způsobem. Nejprve smícháte sypké ingredience a pak propracujete se změklým máslem.
Krok 4
Vychlazené těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků (asi po 29 g). Vytvarujte kuličky a vložte je do formy na muffiny. Skleničkou je zploštěte a prsty vytvarujte okraje.
Krok 5
Do každé „misky“ vložte lžíci ovocné náplně. Naplňte všechny koláčky, žádná náplň by neměla zbýt. Pak na každý koláček nasypte lžíci drobenky a lehce ji přimáčkněte. Pečte ve vyhřáté troubě na středním roštu při 190 °C do zezlátnutí. Bude to trvat asi 30 minut (orientačně).
Krok 6
Upečené koláčky nechte ve formě téměř vychladnout, pak je opatrně uvolněte od okrajů a vyklopte. Koláčky mají nejlepší chuť druhý den po krátkém rozležení. Uchovávejte je v chladničce v uzavřené nádobě.