Jak upéct marcipánovou bábovku | recept
Marcipánová bábovka | recept. Zkuste si upéct bábovku s přídavkem marcipánu, čokolády a ořechů, náš nový recept vám poradí, jak na to. Bábovka je voňavá a vydrží dlouho kyprá. Určitě bude všem, kdo ji zkusí, chutnat.
Co je potřeba
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 250 g másla nebo jiného tuku
- 100 g ořechů nebo mandlí
- 100 g marcipánu
- 1 balení prášku do pečiva
- 80 g čokolády
- tuk na vymazání formy
- mouka (ořechy, kokos) na vysypání formy
Krok 1
V misce utřeme změklé máslo, nebo jiný tuk vhodný na pečení, s moučkovým cukrem a žloutky. Zbylé bílky budeme potřebovat k ušlehání sněhu a prozatím je odložíme stranou. Sníh se musí šlehat až těsně před použitím.
Krok 2
K utřené směsi přidáme mouku pečlivě promíchanou s kypřicím práškem. Dobře zamícháme a do směsi vmícháme strouhané ořechy a drobně krájenou hořkou čokoládu. Ořechy mohou být vlašské i lískové. Bábovka chutná dobře i s mandlemi, takže je na vás, co zvolíte. Marcipán nastrouhejte na hrubší nudličky a ty zapracujte do těsta.
Krok 3
Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Aby se sníh rychleji ušlehal, přidává se do něj zrnko soli, avšak není to nutné.
Krok 4
Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou, jemnou strouhankou, mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Těsto do ní pomocí stěrky přendejte. Bábovku pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Propečenost zjistíte dřevěnou špejlí. Po zapíchnutí a vytažení musí zůstat suchá. Upečenou bábovku nechte několik minut zchladnout a pak teprve vyklopte z formy.