Jak uskladnit cibuli
Jak uskladnit cibuli | rady a tipy. Cibule by neměla chybět v žádné domácnosti. Používáme ji hodně často, a to nás nutí kupovat jí raději víc, abychom nemuseli pořád běhat do obchodu. V poslední době ale nepatří zrovna k nejlevnějším druhům zeleniny. Pokud jí máte hodně, nakoupili jste ji třeba na farmářských trzích, rozhodně se vyplatí ji uskladnit.
Co je potřeba
Plastová přepravka s otvory, dřevěná bedýnka
Krok 1
V první řadě musíme cibuli vytřídit. Všude tam, kde je slupka narušená, počítejme s tím, že by se už mohla zkazit, a proto ji nebudeme uskladňovat. Znehodnotila by během pár dní i ty další.
Pokud narazíte na kousek, který už od pohledu nevypadá dobře, je měkký nebo na něm dokonce uvidíte plíseň, dejte ho bokem.
Plesnivé vyhoďte, měkké plody co nejrychleji spotřebujte.
Krok 2
Než cibuli uskladníte, musí být důkladně suchá. Dejte ji třeba na síto, kde běžně sušíte houby, a obracejte ji, aby proschla ze všech stran. Když ji vezmete do ruky, slupky by měly šustit, drolit se nebo odlupovat.
Skladujte ji na tmavém, chladném a suchém místě. Dobře se hodí dřevěné bedýnky nebo plastové přepravky s otvory.
Kdo má půdu, ten si může dát cibuli do síťky a zavěsit ji, aby k ní šel vzduch ze všech stran.
Jestli ji chcete svázat do copu a získat zároveň pěknou dekoraci, do jednoho dejte nanejvýš 8–10 kusů, ale hodně záleží na velikosti.
Krok 3
Ideální teplota pro skladování cibule by se měla pohybovat mezi 10 až 15 °C, aby nezačala klíčit. Teplota by rozhodně neměla kolísat.
Čas od času je nutné cibulové zásoby zkontrolovat, jestli se v nich nějaká nekazí. Tu opět nemilosrdně vyhodíme a pořádně prohlédneme i ty, které byly v její bezprostřední blízkosti.