jaktak.cz

Jak upéct kachnu na fazolovém šouletu | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kachna na fazolovém šouletu | recept. Recept na kachnu pečenou na fazolovém šouletu moc nezaujme už jen svým názvem. Nenechte se ale odradit, chutná opravdu velmi dobře a strávníci budou, po prvotní nedůvěře, překvapeni. Vyzkoušejte si upéct kachnu na fazolovém šouletu, pochutnáte si.

Co je potřeba

  • kachna
  • 250 g bílých fazolí
  • 200 g ječných krup
  • 1 menší cibule
  • 4–5 stroužků česneku
  • lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • kmín

Krok 1

Nejprve je zapotřebí upéct kachnu. Aby kachna byla měkká a šťavnatá, doporučuji ji péci při velmi nízké teplotě několik hodin. Kachnu osolíte, posypete kmínem a vložíte do pekáče s poklicí. Nic jiného nepřidávejte ani ničím nepodlévejte. Pečte v troubě při 90 °C asi 6–7 hodin. Výhodné je pečení v noci. Poté kachnu přendejte do jiné nádoby, podlijte trochou výpeku a dopečte při 220 °C dozlatova. Během pečení kachnu obraťte. Po částečném vychladnutí kachnu naporcujte a oddělte šťávu od tuku. Tuk uchovejte v chladničce, hodí se při vaření. Šťávu spotřebujeme.

Krok 2

Fazole namočte den předem do studené vody. Druhý den vodu slijte, přidejte novou a fazole uvařte doměkka. Vodu nesolte, luštěniny se solí těsně před dovařením. Ječné kroupy také uvařte ve vodě doměkka. Pak uvařené ingredience sceďte a promíchejte dohromady. Osolte, okořeňte pepřem, majoránkou a zázvorem.

Krok 3

Na několika lžících vypečeného tuku z kachny osmahněte kostičky pokrájené cibule a přidejte prolisovaný česnek. Pak směs přidejte k fazolím a kroupám, společně s vypečenou kachní šťávou. Důkladně promíchejte a podle chuti můžete libovolně dokořenit.

Krok 4

Do pekáčku, ve kterém jste pekli kachnu, rozetřete připravený fazolový šoulet. Na něj položte naporcovanou pečenou kachnu a nechte v troubě asi 20 minut zapéct. Po krátkém odpočinutí můžete podávat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kachnu-na-fazolovem-souletu-recept.html