Jak připravit podzimní ovocný pudink | recept
Podzimní ovocný pudink | recept. V sychravém podzimním období se můžete zahřát mnoha způsoby. Jedním z nich je třeba teplý ovocný pudink. Pro jeho přípravu využijte sezónní ovoce. K podzimu patří mimo jiné hrušky, jablka či švestky. Zahřeje Vás také špetka mleté skořice, která se skvěle hodí k dochucení podzimního ovocného pudinku.
Co je potřeba
Na pudink:
- 1 hrnek tapiokových perel
- voda na zalití
- 2 hrnky mléka (kravského či rostlinného – např. mandlového, případně kokosového)
- asi 4–5 lžic třtinového cukru nebo rostlinného sirupu
- 1 BIO vanilkový cukr
Na ovocnou směs:
- 2 hrušky, 1 jablko, 5 švestek (případně jiné oblíbené ovoce)
- 3 lžíce třtinového cukru
- citronová šťáva a mletá skořice na dochucení
Krok 1
Tapiokové perly nejprve namočíme na několik hodin do vody (nejlépe však přes noc). Budou posléze mnohem rychleji uvařené.
Krok 2
Perly poté scedíme, nasypeme je do hrnce, zalijeme mlékem a přisypeme vanilkový a třtinový cukr (případně pudink nakonec osladíme rostlinným sirupem). Vše na mírném ohni za častého míchání povaříme, dokud perly nezměknou a pudink nezhoustne.
Krok 3
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme na malé kousky, které pokapeme citronovou šťávou a podusíme je s třtinovým cukrem (ne úplně doměkka). Nakonec směs ochutíme mletou skořicí.
Krok 4
Pudink vrstvíme do sklenic či misek střídavě s ovocnou směsí. Pudink nakonec zalijeme vrstvou ovoce a dozdobíme jej třeba čerstvou mátou. Povrch můžete přelít javorovým či jiným sirupem. Skvěle chutná teplý i studený.
- Tapiokové perly seženete ve větších obchodech, případně na internetu. Vyrábějí se z tapiokového škrobu, který je nejen zdravý, ale nalezne i mnohá uplatnění v kuchyni.
- Místo vanilkového cukru je možné použít vnitřek z vanilkového lusku.
- Přidat můžete také ostružiny či jiné lesní plody a další druhy ovoce.
- Pudink lze dozdobit i ořechy (např. vlašskými) či semínky.