Jak upéct marcipánové kroužky s marmeládou | recept
Marcipánové kroužky s marmeládou | recept. Vánoční cukroví s marmeládou patří k nejoblíbenějším druhům. Je nenáročné na skladovací podmínky a zároveň také trvanlivější než kousky s krémovou náplní. Mandlové kroužky podle tohoto receptu jsou efektní na pohled a přitom jsou jen o něco méně pracnější než tradiční linecká kolečka.
Co je potřeba
Těsto na kolečka:
- 110 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 160 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
Marcipánová hmota:
- 300 g marcipánu – koupená nebo domácí hmota (recept zde: Jak si připravit domácí marcipán | recept)
- 2 bílky
Náplň:
- marmeláda nebo džem podle vlastního výběru
Krok 1
Mouku prosijte do misky a promíchejte ji s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte 2 žloutky a na kousky nakrájené změklé máslo. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Je-li to nutné, zvyšte o trošku množství mouky. Hotové těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v chladu alespoň hodinu.
Krok 2
Marcipánové těsto připravíte smícháním 2 bílků a marcipánové hmoty. Marcipánovou hmotu nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky, aby se těsto lépe zpracovávalo. Těsto je řidší, na kolečka se stříká cukrářským sáčkem s řezanou špičkou.
Krok 3
Na nepřilnavé podložce vyválejte těsto na kolečka tl. 3-4 mm. Těsto je studené a k jeho vyvalování je zapotřebí trochu síly. Nenechávejte ho dlouho v teple, pak se lepí a obtížně zpracovává. Studené těsto se nechytá na váleček ani vykrajovátko a ani není třeba podsypávat ho moukou. Vykrájená kolečka rozložte na plech vyložený papírem na pečení.
Krok 4
Na kolečka z tukového těsta nastříkejte kroužky z mandlové hmoty. Středy kroužků naplňte, pomocí lžičky, marmeládou. Je lepší, když marmeláda nebo džem bude pikantnější. Do příliš sladké marmelády můžete přidat několik kapek citronové nebo limetové šťávy.
Krok 5
Plech s cukrovím vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut při 180 °C. Čas je orientační, může se lišit o několik minut. Upečené kroužky nechte vychladnout na mřížce a studené uložte v uzavíratelné nádobě v chladnější místnosti. Před podáváním se kroužky mohou poprášit moučkovým cukrem.
Tip:
Před tím, než cukroví budete skládat na mísu, zakápněte střed kroužků čerstvou marmeládou, budou se více lesknout.