Jak na zdravější pečenáče | recept
Jak na zdravější pečenáče | recept. Jistě znáte pečenáče, oblíbené kousky ryb osmažené v trojobalu a naložené na sladkokyselo. Ty kupované bohužel často obsahují i nepříliš zdravé ingredience (např. bílou pšeničnou mouku, bílý cukr, barviva, umělé aroma apod.). Zkuste si je proto raději připravit doma ze zdravějších surovin. Postup je velmi jednoduchý a mimo jiné můžete pro výrobu pečenáčů použít i zbylou smaženou rybu od oběda či večeře.
Co je potřeba
- 500 g rybího masa
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- 1–2 vejce
- 4 lžíce kokosové (případně adekvátní množství jiné) mouky
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
- kukuřičná strouhanka na obalení
- rostlinný olej na smažení
- 2 cibule
- 2 chilli papričky
Na nálev budeme potřebovat:
- 800 ml vody
- 100 ml jablečného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžičku soli
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
Krok 1
Rybí maso nejprve uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali bobkový list, celý pepř a nové koření. Trvá to zhruba 7 minut.
Rybu poté necháme vychladnout a vložíme ji do mixéru, kde ji rozmixujeme spolu s vejcem, česnekem, solí, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami. Nakonec hmotu zahustíme kokosovou či jinou moukou.
Krok 2
Z rybí směsi tvarujeme malé kuličky, jež obalujeme v kukuřičné strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje ze všech stran dozlatova.
Krok 3
Po osmažení je umístíme na papírový ubrousek. Kuličky opět necháme vychladnout a mezitím si připravíme nálev svařením všech uvedených ingrediencí.
Krok 4
Na dno zavařovacích skleniček nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli, přidáme také chilli papričku a případně i čerstvé bylinky. Následně do skleničky postupně vrstvíme rybí kuličky (ne příliš natěsno) střídavě s cibulí. Obsah sklenice nakonec zalijeme připraveným zchladlým nálevem.
Kuličky do sebe vpijí část nálevu, proto posléze sklenici znovu dolijeme nálevem a teprve poté ji zavíčkujeme. Skleničky s pečenáči uskladníme v lednici a zhruba za 5 dní je můžeme konzumovat. Pečenáče podáváme s čerstvým pečivem.
Tipy:
- Z bylinek se do rybích pečenáčů hodí především kopr, tymián, koriandr, estragon či rozmarýn.
- Použít můžete rybí filety i celou rybu bez hlavy, ocasu a ploutví.