Jak usmažit karbanátky z lesních hub | recept
Jak usmažit karbanátky z lesních hub | recept. Houbové karbanátky se dají namíchat ze všech druhů jedlých hub. Záleží na tom, co zrovna v lese najdete. Houbová jídla nejlépe chutnají ze směsi druhů, jednodruhové by chutnaly fádně, proto se snažte nasbírat mix. Houbové karbanátky nedoporučuji lidem se slabším zažíváním, přece jen jsou těžko stravitelné a lidi s onemocněním třeba žlučníku dovedou pěkně potrápit (vím moc dobře o čem mluvím).
Co je potřeba
- 500 g směsi hub
- 1 menší cibule
- 200 g anglické slaniny
- 3 v mléce namočené starší rohlíky (možno nahradit strouhanými vařenými brambory)
- 1–2 vejce
- nať čerstvé petržele
- sůl
- mletý černý pepř
- strouhanka na obalení
- sádlo nebo jiný tuk
Krok 1
Houby pečlivě očistěte a pokrájejte na menší kousky. Na malém množství tuku je osmahněte a vyduste vodu, kterou houby pustí. Nechte je vychladnout.
Krok 2
Housky, žemle nebo starší rohlíky nalámejte na kousky a zalijte mlékem na zvlhčení. Pečivo můžete nahradit zbylými vařenými brambory, které nastrouháte na nudličky.
Krok 3
Dále potřebujete menší cibuli, prorostlou anglickou slaninu, petržel a koření. Slanina se dá nahradit mletým masem.
Krok 4
Všechny ingredience umelte na masovém strojku, přidejte vejce, osolte a okořeňte mletým pepřem.
Krok 5
Z hmoty utvořte namočenýma rukama kuličky. Jejich velikost záleží na tom, jak velké chcete mít karbanátky. Syrové karbanátky by měly být vysoké asi 2 cm. Kuličku z houbové směsi obalte strouhankou a zploštěte ji.
Krok 6
Karbanátky můžete smažit klasicky na pánvi nebo upéct v troubě. Plech pomažte sádlem a poskládejte na něj karbanátky. Pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C. Během pečení je obraťte, aby měly hezkou barvu i z druhé strany. Podávat můžete teplé i studené.
Sbírejte jen houby, které bezpečně znáte!