Jak upéct makovo-oříškový dort | recept
Makovo-oříškový dort | recept. Dort z máku je poněkud netradiční, ale určitě bude všem chutnat. Soulad čerstvého mletého máku, lískových oříšků, čokolády a koření nemá chybu. Dort stačí jen promazat nějakou pikantní marmeládou a polít čokoládovou polevou. Žádné velké zdobení a dort máte hotový během chvilky. Pusťte se do toho podle následujícího návodu.
Co je potřeba
- 110 g mletého máku
- 110 g mletých nebo jemněji drcených lískových ořechů
- 120 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 20 g čokolády
- špetka mletého hřebíčku
- lžička mleté skořice
- 2 cípy mletého badyánu
- strouhaná citronová nebo pomerančová kůra z poloviny plodu
- tuk a mouka na formu
- marmeláda na náplň
- čokoládová poleva
- zdobení dle vlastní fantazie
Krok 1
Lískové oříšky jemně nastrouhejte nebo podrťte na menší kousky. Mák, nejlépe čerstvý, pokud máte možnost, namelte. Raději se vyhněte nákupu mletého máku, nebývá vždy kvalitní a na chuti se to negativně projeví.
Krok 2
Oddělte žloutky a bílky z pěti vajec. Žloutky dejte do misky a přidejte jemně strouhanou čokoládu a krupicový cukr. Nastrouhejte kůru z chemicky neošetřeného citronu nebo pomeranče. Doporučuji pomerančovou, má jemnější chuť a více se hodí. Může být problém sehnat chemicky neošetřený pomeranč, nahradit ho můžete sušenou kůrou, prodávanou v oddělení koření ve větších obchodech. Vše dohromady velmi důkladně utřete.
Krok 3
K utřené směsi přidejte mletý mák, lískové oříšky a mleté koření. Koření lze nahradit hotovým perníkovým kořením z obchodu, stačí 1–2 lžičky. Vše dohromady promíchejte.
Krok 4
Z odložených bílků ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte ho do směsi v misce.
Krok 5
Dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo jemně strouhanými oříšky. Těsto do ní vlijte a uhlaďte stěrkou.
Krok 6
Dort pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut (čas je orientační). Že je dort upečený poznáte podle toho, že zapíchnutá špejle zůstane čistá. Dort nechte několik minut stát ve formě a pak opatrně vyklopte. V polovině ho prořízněte (studený) a promažte pikantní marmeládou. Hodí se meruňková, angreštová i rybízová. Povrch polijte čokoládovou polevou a můžete posypat např. barevným cukrovým mákem.
Aby se moučník povedl, všechny ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu. Nezapomeňte z chladničky vyndat i vejce, ze studených bílků se hůře šlehá sníh.