Jak zavařit pečená rajčata | recept
Jak zavařit pečená rajčata | recept. Pokud hledáte tip, jak snadno zpracovat i větší úrodu rajčat, zkuste je upéct a posléze zavařit. V následujících odstavcích naleznete návod, jak připravit zavařená pečená rajčata. Postup je velmi snadný a budete potřebovat pouze pár ingrediencí. Výsledný výrobek se dá využít k přípravě mnoha nejrůznějších pokrmů – od rajčatové polévky po pizzu.
Co je potřeba
- 1,5 kg zralých rajčat
- asi 3 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička soli, mletý pepř dle chuti
- 1 lžíce třtinového cukru
- čerstvé bylinky
- čisté zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Rajčata omyjeme a rozpůlíme je. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 2
Rajčata naskládáme na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Posypeme je třtinovým cukrem, solí, trochou pepře a čerstvými bylinkami. Nakonec je pokapeme olivovým olejem.
Krok 3
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 110–120 °C a rajčata pečeme zhruba 3 hodiny.
Krok 4
Poté pečenými rajčaty naplníme vysterilizované skleničky a zavíčkujeme je. Rajčata můžeme uskladnit v lednici, kde nám vydrží asi týden. Jejich trvanlivost prodloužíme sterilizací. Pečená rajčata zavařujeme asi 15 minut při 80 °C. Posléze obrátíme skleničky dnem vzhůru a necháme je vychladnout.
Krok 5
Pečená rajčata se dají využít pro přípravu polévky, salátu, salsy, pomazánky, omáčky na pizzu či těstoviny, italské bruschetty a mnoha jiných pokrmů.
- K rajčatům se skvěle hodí zejména italské bylinky – bazalka, oregano, tymián či rozmarýn. Přidat můžete i šalvěj nebo saturejku.
- Rajčata je možné před pečením pokapat také balzamikovým octem, který je součástí třeba salátu caprese.
- Upečená rajčata lze ve skleničce zalít olivovým olejem. Poté je uchováváme v lednici.