Jak na zdravý nepečený ostružinový dort | recept
Zdravý nepečený ostružinový dort | recept. Právě dozrávající ostružiny můžete využít třeba pro přípravu zdravého nepečeného dortu. Díky použitým surovinám je dort velmi lehký a zdravý, a pokud zvolíte ovesné vločky bez lepku, je také přirozeně bezlepkový. Ostružinový dort se skvěle hodí i pro oslavy narozenin a jiné slavnostní příležitosti.
Co je potřeba
Co je potřeba na korpus:
- 200 g ořechů a semínek
- 3 lžíce datlového sirupu nebo medu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku rozinek (případně sušených švestek či meruněk)
Na ostružinový krém budeme potřebovat:
- 300 g čerstvých či mražených ostružin
- 400 g měkkého tvarohu nebo hustého bílého jogurtu
- 70 g třtinového moučkového cukru
- 1 lžíci agaru + 50 ml vody
Krok 1
Část semínek a ořechů předem namočíme na několik hodin do vody, půjdou pak rozmixovat na jemnější pastu. Hodí se např. lískové ořechy, mandle, kešu, slunečnicová či dýňová semínka. Namočená semínka a ořechy následně přecedíme a rozmixujeme spolu s ořechy a semínky, které jsme ponechali bez namáčení.
Krok 2
Poté do mixéru přidáme ovesné vločky, kokosový olej, datlový sirup a rozinky a vše opět rozmixujeme. Hmotu namačkáme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme tak korpus. Korpus dáme ztuhnout do lednice.
Krok 3
Mezitím připravíme následujícím způsobem ostružinový krém: Agar rozmícháme ve studené vodě a necháme jej 10 minut nabobtnat. Posléze jej přivedeme k varu a povaříme jej 5 minut na mírném ohni. Ostružiny rozmixujeme s třtinovým moučkovým cukrem a měkkým tvarohem. Nakonec vmícháme uvařený agar.
Krok 4
Krém vlijeme do dortové formy na připravený korpus. Dort dáme přes noc ztuhnout do lednice. Před podáváním jej rozkrájíme a ozdobíme čerstvými ostružinami a lístky máty.
- Ostružiny je možné nahradit jinými lesními plody, jahodami, broskvemi nebo jiným vhodným ovocem.
- Do korpusu zkuste přidat i chia či konopná semínka.