Jak upéct bezlepkové borůvkové řezy | recept
Bezlepkové borůvkové řezy | recept. Pokud si chcete připravit chutný moučník z lesních nebo kanadských borůvek v bezlepkové variantě, určitě vyzkoušejte následující recept. Poradíme Vám, jak snadno upéct bezlepkové borůvkové řezy. Piškot je upečen z přirozeně bezlepkových druhů mouky a posléze naplněn borůvkovým krémem.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 3 vejce
- 250 ml mléka (kravského či rostlinného)
- 120 ml rostlinného oleje
- 150 g třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr
- 90 g hladké rýžové mouky
- 80 g amarantové mouky
- 80 g čirokové mouky
- 1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
Na borůvkový krém budeme potřebovat:
- 200 g čerstvých či mražených borůvek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce moučkového třtinového cukru
- 150 g zakysané smetany
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 lžička agaru
- 50 ml vody
Krok 1
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků následně vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky ušleháme s třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, posléze přilijeme mléko a rostlinný olej a vše promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec do těsta opatrně vmícháme bílkový sníh.
Krok 2
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme jej péct na zhruba 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté plát těsta necháme zcela vychladnout.
Krok 3
Mezitím připravíme následujícím způsobem borůvkový krém: Agar namočíme na 10 minut do studené vody, následně jej přivedeme k varu a ještě asi 5 minut povaříme na mírném ohni.
Borůvky svaříme se 3 lžícemi třtinového cukru (případně je podlijeme trochou vody).
Nakonec smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem, vychladlými borůvkami a uvařeným agarem.
Krok 4
Plát těsta rozkrojíme napůl, jednu polovinu potřeme hotovým krémem a přiklopíme druhou polovinou piškotu. Řezy necháme vychladit v lednici, dokud krém neztuhne, teprve poté je nakrájíme a podáváme.
Pro přípravu těsta je možné využít také mouku tapiokovou, kukuřičnou nebo jinou vhodnou přirozeně bezlepkovou mouku.