Jak na chilli papričky v česnekovém nálevu | recept
Chilli papričky v česnekovém nálevu | recept. Chilli papričky se dají zpracovat různými způsoby, můžete je nasušit, zamrazit nebo třeba naložit do láku. V následujícím článku naleznete recept na chilli papričky v česnekovém nálevu. Menší množství lze snadno uchovat v lednici, větší se pak již vyplatí zavařit. Zhruba za týden je pak možné chilli papričky konzumovat.
Co je potřeba
- 750 g čerstvých chilli papriček
- 12 stroužků česneku
- 1 mrkev
- 1 větší cibule
- pár květů kopru
- důkladně vymyté zavařovací sklenice
Na lák budeme potřebovat:
- 1,2 l vody
- 300 ml jablečného octa
- 220 g třtinového cukru
- 45 g soli
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
Krok 1
Chilli papričky omyjeme a necháme je v celku. Pokud jsou příliš velké a nevešly by se do sklenice, můžeme je nakrájet na tenká kolečka. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Oloupané stroužky česneku pokrájíme na menší kousky.
Krok 2
Do každé zavařovací sklenice vložíme pár kousků cibule a mrkve, několik pokrájených stroužků česneku a kousek kopru. Poté je naplníme připravenými chilli papričkami.
Krok 3
Ingredience na lák necháme v hrnci přejít varem, krátce jej povaříme a ještě horkým lákem pak zalijeme sklenice naplněné chilli papričkami a zeleninou.
Krok 4
Sklenice zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, poté je raději skladujeme v chladu. Případně chilli papričky krátce sterilizujeme, postačí asi 15 minut při 80 °C. Nakládané chilli papričky se dají konzumovat samotné, hodí se jako příloha k masu, k dochucení guláše a jiných pikantních pokrmů, na pizzu, chlebíčky či jednohubky, do salátů apod.
- Chilli papričky lze dochutit také kouskem čerstvého křenu nebo hořčičným semínkem.
- Místo jablečného octa je možné použít vinný.