Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z různých druhů mas. Často je z marinovaného jehněčího masa, ale setkáte se i s vepřovým, hovězím a třeba v Gruzii ho připravují z ryb. Maso se předem nakládá do vína, octa nebo citronové šťávy. Kyselina naruší masové vlákno a maso je křehčí. Šaslik se nejčastěji podává s různými omáčkami, nejznámější je švestková tkemali původem z Gruzie.
Co je potřeba
Z kousků masa:
- vepřová krkovice
- 1/4 hrnku vinného octa
- 1/4 hrnku červeného suchého vína
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mleté papriky
- hrst petrželové natě
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/4 hrnku oleje
Z mletého masa:
- 750 g mletého masa
- 2 vejce
- lžička chilli koření
- hrst máty
- několik stonků dobromysli
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžičky solamylu
Krok 1
První recept je na tradiční turkmenský šašlik. Vepřovou krkovici nakrájejte na kousky. Krkovici proto, aby maso bylo šťavnaté. Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno, přidejte ostatní ingredience (bez zelené bylinky) a několikrát projeďte tyčovým mixérem, aby se vše spojilo.
Krok 2
Maso promíchejte s marinádou, přimíchejte drobně pokrájenou nať a přikryjte talířkem, na který postavte třeba hrnek s vodou jako zátěž. Maso nechte marinovat při pokojové teplotě až 3 hodiny před rožněním. Pak kousky masa napíchejte na jehlu nebo dřívko, potřete zbylou marinádou a ugrilujte.
Krok 3
K masu podávejte chléb a nějakou pikantní omáčku.
Krok 4
Druhý recept je z mletého masa. Mleté maso promíchejte se solí, pepřem a solamylem. Rozklepněte k němu 2 celá vejce a opět promíchejte.
Krok 5
Další přísada je v našich končinách celkem neobvyklá, ale k mletému masu je máta vynikající. Nebojte se a přidejte pořádnou hrst rozsekané bylinky a můžete přidat dobromysl (oregano) a chilli.
Krok 6
Z mletého masa utvořte válečky po téměř celé délce dřevěné špejle. Aby špejle na grilu neshořely, den předem nebo na pár hodin je namočte do vody. Podávejte s chlebem a nějakou omáčkou ke grilovaným masům.