Jak upéct omeletu z ovesných vloček s třešněmi | recept
Omeleta z ovesných vloček s třešněmi | recept. Dnes se chci podělit o další recept z poděděného sešitku po babičce. (Jen pro zajímavost – je datován 14.7.1938.) Vyzkoušela jsem ho, trochu upravila postup a výsledek byl více než uspokojivý. Jelikož je sklizeň třešní v plném proudu, doporučuji vyzkoušet. Místo třešní lze využít i jiné, právě dostupné ovoce. Záměnou cukru za fruktózu nebo jiné sladidlo si tento moučník mohou dopřát i diabetici.
Co je potřeba
- 750 ml mléka
- 200 g ovesných vloček
- 3 celá vejce
- 80 g cukru (50 g fruktozy)
- lžička skořice
- máslo na pánev
- vypeckované třešně
- smetana na ozdobení
- posyp dle vlastního uvážení
Krok 1
Mléko přiveďte k varu a do vroucího nasypte vločky. Nechte je přejít varem a odstavte. Nechte směs vychladnout, vločky nabobtnají.
Krok 2
Do studené vločkové kaše přidejte cukr či sladidlo, mletou skořici a žloutky ze tří vajec. Společně vše utřete.
Krok 3
Ze zbylých tří bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do misky k vymíchanému těstu. Sníh těsto zlehčí.
Krok 4
Pánev potřete tukem na jaký jste zvyklí, pokud máte možnost, doporučuji přepuštěné máslo. Nalijte trochu těsta, lžící nebo naběračkou ho rozetřete a poklaďte vypeckovanými třešněmi.
Krok 5
Další dávkou těsta třešně přelijte a omeletu z obou stran opečte. Jestliže se těsto trhá, upravte ho trochou vloček nebo hrubé krupice.
Krok 6
Výše popsaný postup je přesně převzatý ze starých zápisků. Omelety nebo spíše lívanečky jsou na můj vkus příliš vysoké a špatně se obracejí. Rády se trhají. Proto doporučuju péct omelety běžným způsobem a třešně přidat až po otočení, na opečenou stranu. Zatímco se omeleta dopéká, ovoce se prohřeje a výsledek chutná stejně. Před podáváním ozdobte hustou smetanou (možno sladkou i kysanou) a zvolte vhodný posyp. Chutnají i studené.
Recept byl získán z časopisu Rozkvět, ze dne 14.7.1938.