Jak upéct mřížkový koláč s meruňkami i bez cukru
Koláč z následujícího receptu nemusíte péci jenom s meruňkami, využijete téměř všechny druhy ovoce podle sezóny. Je určen pro pečení v malé formě (23-24 cm).
Recept je určen pro diabetiky, jako sladidlo je přidaná fruktóza. Názory na konzumaci fruktózy se různí, ale diabetik moc na výběr nemá a zdravý člověk ji nahradí cukrem. Množství cukru je v receptu uvedeno v závorce. Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost oproti cukru a některé zdroje uvádějí, že bezpečná denní dávka je 40 g fruktózy. Do denního příjmu je však nutno započítat i fruktózu z přijímaného ovoce.
Co je potřeba
Těsto:
- 150 g másla nebo jiného tuku
- 30 g fruktózy (125 g cukru)
- 2 žloutky
- 3 polévkové lžíce studené vody
- 1 kávová lžička skořice
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- 250 g hladké mouky
Náplň:
- 100 ml sladké smetany
- 2 celá vejce
- 20 g fruktózy (50 g cukru)
- lžička skořice
- 20 g mouky
- meruňky
Krok 1
V misce utřeme změklé máslo nebo jiný tuk vhodný na pečení se žloutky a fruktózou (cukrem). Ochutíme mletou skořicí a strouhanou kůrou z citronu popř. pomeranče. Citrusy nesmí mít chemicky ošetřenou kůru.
Krok 2
K utřené směsi přidáme odvážené množství mouky a 3 polévkové lžíce studené vody. Nejprve pomocí vařečky, později rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu hodinu odležet.
Krok 3
Po odležení těsto zvážíme a oddělíme jednu třetinu, kterou prozatím odložíme stranou. Je určena na mřížky. Ze zbylých dvou třetin vyválíme kruh a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Těsto namačkáme i do okrajů a dáme na 10 minut zapéct do trouby. Zapékáme při 180 °C.
Krok 4
Mezitím, co se zapéká korpus, ušleháme náplň a připravíme ovoce. Ve vyšší nádobě ušleháme smetanu, celá vejce, fruktózu nebo cukr, skořici a mouku. Meruňky rozdělíme na poloviny či čtvrtky.
Krok 5
Z odložené jedné třetiny těsta utvoříme válečky. Místo válečků můžeme těsto rozválet a rádlem nakrájet proužky. Je na vás, čemu dáte přednost.
Krok 6
Zapečený korpus vyjmeme z trouby, poklademe rozpůlenými meruňkami řeznou stranou nahoru a zalijeme náplní. Nahoru vyskládáme z válečků nebo proužků těsta mřížky. Dopékáme asi 30 minut při 200 °C. Koláč je lepší druhý den, kdy budou rozleželé chutě. Hned po upečení jsou meruňky příliš „ostré“.