Jak upéct sladký cuketový koláč | recept
Sladký cuketový koláč | rady a tipy. Cuketa je zelenina, která se dá skvěle využít pro přípravu jak slaných, tak sladkých pokrmů. Zkuste ji přidat do těsta na koláč a získáte chutný a vláčný moučník. Jak upéct sladký cuketový koláč s ovocem, jehož příprava je vhodná i pro začátečníky, se dočtete níže. Moučník obsahuje jen málo cukru.
Co je potřeba
Co je potřeba na kulatou koláčovou formu:
- zhruba 250 g cukety (asi 1 malá cuketa)
- 1 vejce
- 1 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky
- 5 lžic třtinového cukru
- 15 lžic mléka (kravského či rostlinného)
- 5 lžic kokosového oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 hrnek ovoce
- kokosový olej na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Krok 1
Cuketu oloupeme (velmi mladou nemusíme) a nastrouháme ji nahrubo. V míse ušleháme vejce s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme mléko a rozehřátý kokosový olej a poté do směsi vmícháme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2
Následně přidáme i nastrouhanou cuketu a ingredience důkladně promícháme. Mělo by nám vzniknout poměrně husté těsto.
Krok 3
Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané hrubou mouku. Poklademe je libovolným ovocem – hodí se třeba rybíz, jahody, meruňky, švestky, višně, ale i jablka, hrušky či rebarbora.
Krok 4
Koláč můžeme před pečením posypat klasickou drobenkou nebo si zkuste připravit její zdravější variantu: Smíchejte 4 lžíce ovesných vloček se 4 lžícemi celozrnné špaldové mouky, lžící rostlinného oleje a lžící datlového či agávového sirupu. Do drobenky můžete přidat také strouhaný kokos či oříšky, případně semínka dle chuti.
Krok 5
Cuketový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Poté vyzkoušíme pomocí špejle, jestli je těsto dostatečně upečené. Po vychladnutí můžeme koláč nakrájet a podávat.
Těsto je možné pro obměnu ochutit vanilkou či mletou skořicí, případně kakaem nebo karobem.